Grön gnocchi på svenska – med grönkål och kornmjöl

26 augusti, 2020

 

Jag har utlovat lite mer recept på vardagsmat som jag lagar av det vi odlar, och här kommer ett första för den här säsongen. Det är i och för sig inte något standardrecept här än, för igår lagade jag det för första gången, men det kommer garanterat bli fler gånger! 

Vi har som jag sagt innan mängder med potatis att äta upp i höst och vinter, så jag försöker liksom trycka i potatis i nästan varenda rätt, och igår hade jag tänkt laga gnocchi till middag. Eftersom vi också har ohemult mycket grönkål försöker jag också peta i det lite här och var. Lägger man till att Jonas i förrgår köpte ett jättelass med korn från en bonde i trakten så går det nästan att räkna ut hur det här receptet kom till. Man tager vad man haver. Potatis, grönkål och korn. Vanligtvis görs gnocchi på vetemjöl, men jag provade att mala kornet, tyckte det blev så fint mjöl, och bestämde mig för att testa. Gnocchins svenska släkting är ju palt, det görs på snarlikt sätt, och i vissa varianter av palt använder man faktiskt kornmjöl, så det borde ju funka bestämde jag. Och det gjorde det! Blev sådär rustikt gott och smakrikt. Jag gillar kornmjöl.

Som alltid när jag lagar mat så höftar jag lite och vet inte EXAKT hur mycket potatis och mjöl jag använde. Men det löser sig nog för er också, huvudsaken är att paltsmeten, förlåt gnocchismeten (!), blir lagom kladdig, men formbar.

En stor skål gnocchi – ca fem portioner. 

Mjölig potatis, ca  800 g.

Ett knippe grönkål

1 ägg

Salt

Ca 5 dl l kornmjöl

Olja att steka i, jag använder rapsolja

Vitlök

Annan lök, t.ex kajp eller purjo

Riven parmesan eller annan smakrik ost

Ev. citronzest

 

Börja med att skala potatisen och sätt den på kokning. Den ska bli mjuk så den går att mosa. Sätt på en kastrull vatten till grönkålen, repa kålen och koka den mjuk några minuter i lättsaltat vatten. Skölj kålen i kallt vatten, krama ur och hacka den fint. Du kan redan nu sätta på en stor kastrull med vatten och lite salt som gnocchin ska koka i, så hinner vattnet koka upp tills du är klar med bollarna. Mosa potatisen ordentligt, blanda i kålen, ägget och salta ordentligt. Blanda i kornmjölet, och här får man ta lite i taget så det blir en lagom hanterbar smet. Lite kladdig, men den ska gå att forma till små bollar i matskedsstorlek.

Sänk ner bollarna i kastrullen med kokande vatten, och låt koka tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av i ett durkslag.

Hetta upp en stekpanna, häll i olja och fräs bollarna tillsammans med lite vitlök och kanske någon annan lök, jag hade kajplök från frysen. Vi gillar att gnocchin får lite stekyta, men man steker så mycket eller lite som man vill.

Lägg upp på ett fat, strö över riven ost, kanske lite lök till och citronzest. Servera med lite goda röror eller såser. Idag blev det tomatsås hos oss, men eftersom jag även försöker få in zucchini i varenda middag tänker jag att nästa gång gör jag en zucchini-tsatsiki till också.

Det är mättande med både potatis och korn kan jag lova, men jag gillade kombinationen. Gnocchi på svenska liksom.  Hoppas ni gillar med!

 

 

Hönssorg
Kål, kål, kål - hur jag skyddar den från larver