Kål, kål, kål – hur jag skyddar den från larver

23 augusti, 2020

 

Stuvad kål, grönkålspaj, vitlöksfräst kål, kålsallad, ugnsbakad kål – jag älskar kål! I år odlar jag lite olika sorters grönkål, svartkål och vitkål mest, och oj vad fin kålen är! Jag plockar stora buketter till middag varenda dag och kan riktigt frossa i grönkål och svartkål. Lyxen!

Kruxet med kål är ju dock att det är många som gillar den. Kållarver och kålmal är ett gissel, och många gånger har jag haft superfin kål i början av säsongen, men framåt juli blir den uppäten, och kvar i landen står bara kålskelett. Så himla tråkigt.

Kålnät har jag testat, men jag tycker det är rätt trist. Kål är så himla vackert, och jag vill ju se den! Dessutom måste man vara pedantisk med nätet om det ska funka, så ingen liten mal eller fjäril tar sig in under nätet, då blir det liksom larvfest där inne ändå.

Det jag tyckt funkat bäst tidigare år är att gå igenom varje planta varje dag och ta bort äggansamlingar så det inte hinner kläckas några larver. Det funkar. Äggen är gulorangea och syns väl, men det är rätt tråkigt att kolla igenom plantorna så noga tillräckligt ofta, särskilt om man har mycket kål.

Så i år har jag testat något nytt för mig. Larvskydd! Biologiskt och naturligt bekämpningsmedel som är helt ofarligt för planta, människor och djur, men dåligt för just larverna som får det i sig. Det funkar verkligen! Jag har sprutat igenom alla plantor ett par gånger i sommar, och jag har aldrig haft så fin kål. Att spruta medel på plantorna låter ju kanske inte så kul, men det här består av små bakterier som larverna inte tål, och medlet är godkänt för ekologisk odling. Alltså jag är inte sponsrad eller så, utan vill bara tipsa. Det har verkligen funkat. Så skönt och hyfsat liten arbetsinsats.

Nu är det en fröjd att gå ut i kållandet. Både för ögon och smaklökar.

Det har varit väldigt torrt senaste veckorna, men kålen har jag knappt behövt vattna alls tack vare täckodlingen. Ett tjock lager gräsklipp ligger runt alla plantor, och det både håller fukten i jorden och gödslar jorden samtidigt.

Idag åt vi vitlöksfräst svartkål till maten, och imorgon står grönskålspaj med ädelost på menyn.

Grön gnocchi på svenska - med grönkål och kornmjöl
Sommarens loppisfynd