Hej äppeltider!

1 september, 2020

Hej september, hej äppeltider!

Är så glad att det är ett riktigt äppelår i år. Förra året fick vi knappt ett äpple på träden alls, så i år är det extra välkommet med frukt, och jag är så sugen på att ta hand om så mycket jag bara kan.

Äppelmust är ju bland det godaste som finns, och högt upp på önskelistan står en fruktpress. Vi har en riktigt bra köttkvarn som man kan mosa äpplen i, men för att det ska bli must behövs en press också…  Får se om jag blir så sugen att jag investerar i en i år, annars blir det till ett annat äppelår. Hur som helst går det ju att ta till vara på äpplena på annat vis också. Jag tänkte göra äppelsaft åtminstone, kanske inte lika lyxigt som äppelmust, men gott det med.

Äppelmos gjorde jag häromdagen. Det är ju perfekt att göra på de äpplen som blir mogna ganska tidigt, och inte är jättegoda att äta som de är.

Förra året införskaffade jag en sån här – Moster Huldas äppelskalare, och OJ vad glad jag är för den. Att skala, kärna ur och skiva ett äpple går på några sekunder. Perfekt till äppelmoskoket med andra ord.

Äppelmos är ju bland det enklaste att göra och det behövs knappt något recept. Grunden är liksom att skala, kärna ur och skiva äpplen och koka dem mjuka i en liten skvätt vatten. Någon deciliter eller så i botten brukar jag ta. Sedan sockrar man efter tycke och smak. Mycket, lite eller ingenting alls. Sockret fungerar ju konserverande, men förvarar man äppelmoset i frysen behövs varken socker eller konserveringsmedel. Jag gjorde en omgång med vanligt äppelmos, och en omgång där jag lät ett par kanelstänger koka med äpplena, och kryddade sedan med kardemumma också. Blir gott på frukostgröten i vinter!

Äppelsaft står näst på tur, och så blir det ofta  äppelkräm med kanel och mjölk till mellanmål så här års.

Så här brukar jag göra min äppelkräm

Och förmodligen blir det en omgång äppelbullar med mandelmassa att stoppa i frysen också.

Och så torkade äppelringar förstås. Härliga tider!

Lök från frö
Hönssorg