Rallarrossaft

20 juli, 2019

Nu börjas det. Kanske den bästa tiden på året. Skördetid! Oavsett om man har en egen trädgård att skörda ifrån eller inte, så finns så mycket att ta till vara på och förädla till ätbart. Gott både för gom och själ!

Juli hemma hos oss är rallarrosornas tid. Så gott som vartenda dike och beteskant pryds av långa rader  av de lila skönheterna. Så vacker färg mot allt det gröna. Vi brukar göra en omgång saft av dem varje sommar, och den gör man ungefär som all annan blomsaft, fläderblomssaft t.ex. Ett tjugotal blomklasar, några citroner, massa socker och vatten är allt som behövs och några dagar senare har man vacker rosa saft med blommig smak.

Edith älskar rallarrossaft och hjälpte gärna till att plocka i beteskanten strax utanför huset.

Rallarrossaft

20 stora blommor

3 citroner

1,5 kg socker

2 liter vatten hett vatten

Knipsa av själva blomklasen på varje stjälk, och skala bort så mycket gröna blad som möjligt. Skiva citronerna och lägg blommor, citroner och socker i en stor kastrull eller annan behållare. Häll på vattnet, som ska vara hett, men inte koka. Rör tills sockret har löst sig. Låt stå svalt i 3-4 dagar, gärna i kylskåp eftersom saften inte innehåller konserveringsmedel och då lättare kan börja mögla. En del recept på saft innehåller citronsyra, men jag brukar undvika det eftersom en del människor är känsliga mot konstgjord citronsyra. Istället tar jag lite extra citron, och fryser in saften när den är färdig. Rör om då och då, och  efter ungefär fyra dagar är saften redo att silas och hällas upp i flaskor.

Späd saften med vatten efter smak och njut av sommar på flaska!

 

Ett återvunnet växthus
På väg tillbaka