Rönnbärsgirlanger och renfana

10 september, 2021

 

September, september. Allt fint jag vill plocka in.

Imorse slog Albert och jag slag i saken och plockade in en massa rönnbär och nypon. Nyponen ska torkas och bli till vinterns nyponsoppa, och rönnbären ska också torkas. Det görs bäst på tråd, för rönnbärsgirlanger kan vara bland det festligaste!

Tråd och en synål är allt som behövs. Sen får de torka. Rönnbär är ett riktigt superbär och helt smockfull med c-vitaminer. Så märkligt att en hel massa bär från andra sidan jordklotet kan krängas hos oss som ”superbär”, när vi har så mycket som växer i naturen och innehåller ännu mer nyttigheter än de exotiska varianterna. Rönnbär, nypon, blåbär och svarta vinbär till exempel.

Rönnbären är väl ingen höjdare att äta som de är, men jag brukar torka dem och sedan använda i bröd och granola.

Äppelringar torkar jag lite här och var också. Helt omöjligt att torka mer än att det räcker ett par veckor på sin höjd dock, för torkade äppelringar äter barnen som snacks, och de tar slut fortare än fortast. Och ett par nypon fick hänga med bland rönnbären, bara för att det är vackert. Nyponen som ska bli nyponpulver torkar jag i ugn.

Och jag torkar små buketter att ställa på bordet i höst och vinter. Renfana är så fint, både torkad och färsk.

Här växer de i så gott som varje dikesren nu, och jag tycker de får oförtjänt dåligt med uppmärksamhet. Så snygg, både de gula små knapparna, och bladen! Blir superfin som torkad också

Skulle vilja ställa till med hejdundrandes höstfest och hänga rönnbärsgirlanger i långa rader i taket i magasinet. Men det får bli nästa år. Men kanske att det får bli en rönnbärskrona i år att hänga över bordet?

 

 

 

Omstart - nu börjar jag blogga igen!
Hej! Om pauser, och att blogga hållbart