Snabbpyssel – Garntofsar till julpynt

11 december, 2020
Kategori:

 

Förra veckan visade jag ju bilder från Brittas rum och den lilla girlanden av garntofsar jag knåpade ihop som julpynt åt henne. Egentligen är det ju såklart ett pyssel som går att göra året om, men det är något särskilt med just girlanger och jul tycker jag. Sådana här små tofsar är dessutom fina att dekorera paket med, eller hur? Så lätt att göra att det nästan känns överflödigt att visa hur man gör, men det gör jag ändå. Så här brukar jag göra.

Du behöver garn, sax och en bit kartong. Jag använde restgarn av bomull som jag hade hemma.

Börja med att klippa ut en kartongbit som är så lång som du vill ha garntofsarna. Vira sedan garnet runt kartongen på längden tills det är så tjockt som du vill ha tofsen. Med det här garnet gjorde jag 30 varv per tofs, med ett tjockare garn kan man ta färre varv, eller flera om man vill ha en riktigt tjock tofs.

Klipp av garnet när du är nöjd. Klipp en kortare bit garn och trä igenom längst upp som på bilden ovan, dra åt och knyt ihop.

Klipp isär trådarna längst ner så du kan ta bort tofsen från kartongbiten. Jämna till trådarna.

Klipp ännu en bit garn och vira flera varv ett par centimeter från toppen, så du får ett ”huvud”. Nu tog jag samma garn som resten av tofsen, men tänker att om jag haft någon guldtråd hemma hade jag kanske använda den här. Knyt och dra ned ändarna bland de övriga trådarna. Färdigt!

Till girlanden tvinnade jag ihop tre garntrådar att hänga tofsarna på, och nu hänger de på Brittas garderobsdörr. Tror också att det skulle vara fint att göra en lång girlang och hänga i julgranen!

 

 

 

En hög med julklappar till mig själv
Favorit på julbordet - Grönskålspaj med ädelost