Favorit på julbordet – Grönskålspaj med ädelost
![](https://blogg.land.se/johannaikulla/wp-content/uploads/sites/22/2020/12/DSC_0345.jpg)
Grönkålen är fortfarande så fin, och så här efter ett par köldknäppar är den som allra godast. Idag slog jag till och gjorde en favorit för oss vuxna här hemma – grönkålspaj med ädelost. Den har varit en obligatorisk rätt på julbordet för oss i många år, men sedan jag började odla egen grönkål hänger den med oss hela grönkålssäsongen.
Frodiga grönkålsland i december, så vackert det lyser upp i allt det grå!
Så här brukar jag göra vår grönkålspaj.
Pajdeg:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten
Fyllning:
300 g grönkål med stjälk
En stor gul lök
Salt
Svartpeppar
140 g ädelost
Äggstanning:
Fyra ägg
1 dl grädde
3 dl mjölk
Salt och peppar
Nyp ihop mjöl och smör och blanda i det iskalla vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg och tryck ut i en pajform. Nagga pajskalet och ställ in i kylen för att vila minst en halvtimme. Sätt ugnen på 200 grader. När pajskalet vilat färdigt, förgrädda det i mitten av ugnen ca 10 min.
Under tiden skalet gräddas kan du förbereda fyllningen. Skölj grönkålen och repa av bladen från den grova mittnerven. Riv bladen i lite mindre bitar. Hacka löken fint.
Hetta upp en stekpanna och fräs löken i lite smör eller rapsolja. Tillsätt lite grönkål i taget i stekpannan och fräs tills alltihop är mjukt. Salta och peppra. Fyll pajskalet med grönkålsblandningen och smula ädelosten över grönkålen.
Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och häll över pajen. Grädde i mitten av ugnen ca 25 minuter.
Vi har den som sagt alltid på julbordet, men den är också perfekt att ha i kylen och värma av till lunchlådor!
Det går verkligen inte att ha för mycket grönkål i trädgården. Nästa år ska jag ha dubbelt så mycket. Minst!
0 kommentarer