Trädgårdsfynd – Hittat, loppat och fått.

17 juni, 2020

 

Jag tänker att det är på sin plats med en liten trädgårdsuppdatering till, för även om det inte går riktigt så snabbt som jag önskar, så händer det lite grann i alla fall.

Gruset är verkligen ett sådant där projekt som vi sticker in små stunder emellanåt när det finns tid. Jonas håller fortfarande på med grässkörd, japp, det är mycket gräs som ska skördas, så nu står grusgången på paus igen. Men lite bärlager har vi fått dit sedan jag visade sist, och då ser det lite bättre ut åtminstone. Nästa steg är att köra med padda för att platta till ordentligt, och sedan ska ett nytt lager med fingrus på.

Men ska det inte bli klart än på ett tag så kunde jag ju absolut inte vänta med finliret. Så jag har satt dit krukor och tunnor lite provisoriskt. Det är ju nu en vill njuta av sin trädgård och få ut sådant som snart ska blomma.

Det här stora träkaret har jag faktiskt planerat för ända sedan förra sommaren när vi besökte Mandelmanns trädgårdar. De hade stora planteringar med Café au lait-dahlior, jätteverbena och kål tillsammans. Det var så fint att jag bestämde mig för att göra en liten variant, som huvudnummer på gruset, mitt i blickfånget när man kommer mot huset.

I träkaret har jag än så länge satt två jätteverbenor och två Café ut lait-dahlior. Och så ska jag nog trycka ner någon svartkålsplanta där i mitten också.

Som det mesta så gör sig krukor bäst i grupp tycker jag. Tre stycken i olika höjd och storlek är ett säkert kort, så jag rotade fram en gammal rostig soptunna och en trasig järngryta ur gömmorna och tryckte ner ett par rosenskäror. Tycker det blev väldigt fint redan nu, och gissar att det kommer vara superfint och maffigt senare i sommar när verbenan och dahliorna är höga och fina och blommar för fullt.

Soptunnan har jag inte använt tidigare. Den hittade jag på en liten inventeringstur uppe på en skulle här i Kulla  i vintras och tänkte att den skulle kunna bli användbar. Skrotsamlerska, javisst. En utav de bästa sakerna med att bo på gård – alla gamla grejer, och allt utrymme man har till att spara gammal bråte man vet att man kommer komma på något bra användningsområde för.

Det var länge sedan jag visade några loppisfynd, men här kommer faktiskt ett. För någon månad sedan hade jag tur och lyckades knipa den här fina trädgårdssoffan för en femhundring på marketplace på Facebook. Jag scrollade i flödet precis när annonsen las ut, och jag högg direkt eftersom den fanns bara drygt en mil bort genom skogen. Jag fullkomligt flög ut i bilen, körde genom skogen och fick köra i snigelfart med bagageluckan öppen hem eftersom soffan var för stor. Men så glad jag är för soffan. Den var kritvit när ja köpte den, men nu har den fått sig en första stryking kromoxidgrönt. Fin, eller hur?

Mitt blomsterbord som jag fick i födelsedagspresent fick äntligen lite färg också. En lite ljusare gröngrå som jag blandade på stående fot fick det bli.

Och så sist men inte minst… Efter många kvällars scrollande på Blocket och Marketplace efter en fin gammal trädgårdsgrupp att ha på den nya lilla uteplatsen bredvid verandan så fick jag ett meddelande från en granne. Hon undrade om jag möjligtvis ville ha deras trädgårdsgrupp som de tänkt renovera men insett att det inte skulle hinnas med. OM jag ville! Helt perfekt ju. Jag knatade nerför grusvägen på studs och kånkade upp möblerna till vår trädgård. Vi har verkligen de gulligaste grannarna.

Många lager färg har de haft genom åren, och jag skulle kunna tänka mig att måla dem i vilken av dem som helst.  Kromoxidgrön, engelsk röd ockragul, eller vit. Lutade åt grönt ända tills jag läste Pettson och Findus (världens bästa inredningsinspiration, på riktigt!) för barnen igår och såg att Pettson hade sin likadana grupp i vitt, så jag får fundera ett varv till.

Smörblommor över bordet till midsommar
Sommarlov