Våfflor med nässelpesto

9 april, 2020

Det har nästan blivit en liten tradition här hemma att göra pesto på brännässlor så här års. Det är nästan pirrigt att hitta de där första nässelbestånden – tänk, äntligen finns det något att skörda ordentligt av i trädgården!  Det är också supergott med klassikern nässelsoppa såklart, och jag gör ibland vårig paj på dem, lite som en spenatpaj, men peston är min favorit. Tänk att en så oansenlig växt, som dyker upp i massor och dessutom är ordentligt bråkig om man råkar ta i den kan vara så fantastisk. Supergod och en riktig vitaminbomb!

Man får givetvis ha handskar på sig när man plockar dem, men så fort man har förvällt dem är de ofarliga. Den här peston är så ruggigt god att jag får hindra mig själv från att sleva i mig den direkt från burken. Häromdagen upptäckte vi en ny kombination som blev succé. Nässelpeston som topping på våfflor ihop med en klick creme fraîche! Tänker att det kan vara en kul liten rätt på påskbordet – våffelhjärtan med nässelpesto. Som en liten förrätt, ihop med snittar, eller som en god och enkel vårlunch.

Här kommer recept på min försvenskade variant av pesto.

1 liter nässlor (Allra helst de första späda skotten. Den lilla toppen med några blad längst upp på plantan.)

1,5 dl sötmandel

1,5 dl Västerbottensost 

1 vitlöksklyfta

1-2 dl svensk rapsolja

salt och peppar

Förväll nässlorna några minuter. Häll av vattnet och krama ur nässlorna. Mixa nässlorna ihop med mandel. Jag gillar när det finns lite bitar av mandeln kvar, men det är ju en smaksak hur fint man vill mixa. Tillsätt västerbottensost och en pressad vitlöksklyfta och mixa lite grann till.  Späd med rapsoljan till önskad konsistens. Till våfflorna ville jag ha lite fastare pesto, så då använde jag bara ungefär 1 dl olja, men vill man ha lite lösare går det fint att ha i mer. Smaka av med salt och peppar. Förvara i glasburk i kylen.

Servera med en klick creme fraiche, eller kanske gräddfil, och njut av våren!

Bonustips – Gör lite egen färskost (Häll filmjölk i ett kaffefilter och låt stå och rinna av i kylen över natten.) och blanda med peston. Supergott på frukostmackorna!

 

Skärtorsdag i väntan på djurungar
Vårstäda utan gifter med äkta linoljesåpa