Vinterpynt – att vika pappersgranar

26 oktober, 2018
Kategori:

 

Det blev en konstig oktober. Dels vädret, och dels att jag blev krasslig och sängliggandes halva månaden. Jag blev sjuk för drygt två veckor sedan, och då var det sommarvarmt. Jag låg och avundades alla som var ute och njöt av det varma brittsommarvädret. Två veckor senare är jag fortfarande krasslig, men nu singlar stora snöflingor ned utanför fönstret. Rastlösheten kryper i kroppen på mig även om jag är trött, och idag pysslade jag lite, halvliggandes i tv-soffan. Även om det än är ganska långt till advent, så tycker jag att man kan få vinterpynta lite om jullängtet blir för stort. Här blev det ett gäng snövita granar som jag fäste i en ledlampsslinga. Ljus i mörkret kan det inte bli för mycket av.

Bland det enklaste som går att vika. Tidigare har jag gjort färgglada granar som pynt till barnens rum . 

Det enda som behövs är någon sorts papper. Inte för tjocka. Den här gången använde jag mig av en gammal halvsliten sångbok från loppis. Vackert med notblad.

Börja med att klippa ut en kvadrat. Vik den sedan på mitten till en triangel, veckla upp och vik på andra hållet till en triangel. Vik upp och vik på mitten till en rektangel, vik upp igen och vik till en rektangel på andra hållet.

Veckla upp. Meningen är att pappret nu ska se ut så här, med veck efter vikningarna.

Det här är lite klurigt att visa, men vik in sidorna så att pappret blir en sådan här triangel. (Är det svårt att förstå mina bilder så finns massor av filmer och beskrivningar om man googlar.)

Vik båda sidorna som ovan.

Vänd hela figuren och gör likadant på baksidan.

Nu borde figuren se ut så här.

Klipp bort den spetsiga nederdelen precis under de invikta flärparna så att du får en granform.

Klipp tre jack i varje sida, som på bilden.

Nu har granen fått grenar! Vik in alla granens grenar så de blir lite spetsiga i ändarna.

Så här.

Veckla ut och ställ upp. Klart!

Fint att samla i en liten skog.

För att kunna fästa granarna på min ledlampslinga fick jag klippa av en liten bit i toppen av varje. Där blev ett lagom hål att trycka in en ledlampa i.

Klipper man ett lagom litet hål så sitter granarna av sig själva.

Lycka till!

 

 

En hållbar jul
Fåren och hösten utanför fönstret