Saffransbullar med mandelmassa
30 november, 2017
Saffransbullar med mandelmassa – saftiga, goda och knäckiga! Ett favoritrecept som vi använder varje jul. Perfekt att frysa in och värma i ugnen. På söndag är det äntligen första advent! Vi brukar göra saffransbullar istället för lussekatter. Med mycket mandelmassa, smör och socker blir bullarna både saftiga och knäckiga, med mycket doft av jul!
Saffransbullar
Du behöver:
- 1 g saffran
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- ca 14 dl vetemjöl
Fyllning:
- smör, rumsvarmt
- strösocker
- mandelmassa
Pensling:
- 1 ägg
- pärlsocker
Gör så här:
- Stöt saffran tillsammans med lite strösocker i en mortel.
- Smält smöret, tillsätt mjölk. Vätskan ska vara fingervarm.
- Tillsätt saffran.
- Smula jästen i en bunke. Häll i lite av vätskan och rör om så jästen löses.
Tillsätt resten av vätskan samt socker och salt. - Häll i det mesta av mjölet ca 13 dl. Arbeta degen kraftigt.
- Låt jäsa 30 min under fuktig duk.
- Knåda degen smidig, använd resten av mjölet om det behövs och dela i fyra bitar, kavla till rektanglar.
- Bred på smör, socker och riv på mandelmassa med rivjärn. Snåla inte.
- Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 40 min. Sätt på ugnen, 250 grader.
- Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen 6 minuter på 250 grader.
- Låt svalna på galler under duk.
Hoppas ni alla får en mysig första advent!
0 kommentarer