Isbitar med blommor

28 maj, 2018
Kategori:
isbitar med blommor

Vi gör isbitar med blommor genom att lägga violer i frysen och lyckas på det sättet både konservera våren och få fina isbitar som gör att vattnet smakar som viol.

För oss har våren bara sagt svisch, först var det inget, sen exploderade det i ett unisont fyrverkeri, äppelträd blommar samtidigt som syren och ginst. Plötsligt känner man att vi lever i den vackraste av världar, man vill trycka på paus och springa ut i trädgården utan kläder, men det kan man ju inte, inte i villaidyllen heller. Vi har kört en liten kompromiss genom att konservera vårens blommor. Med en gammal blompress har vi pressat vitsippor, gullvivor och violer, hela familjen kan hjälpa till med att plocka, lägga ut i pressen och pressa.

violer

En del violer provade vi att frysa in i iskuber, enkelt och snyggt! Man fyller upp halva iskubsformen med vatten och lägger i en blomma. När vattnet har frusit fyller man på med mer så att formen fylls. Vill man kan man koka vattnet, då skall isen bli lite klarare så att blommorna syns extra bra, men sånt pallar inte vi!

Isbitar med blommor passar perfekt på försommarens fester. I skålen med bålen, eller till lilla fördrinken. Fint i glaset och ger en mjuk smak av viol.

Blomtryck med penseér
Rabarberpaj med jordgubbar och ingefära