Måla möbler – ny färg och nytt liv

18 januari, 2018
skänk

Att måla möbler är både ett roligt och enkelt sätt att snabbt ge gamla möbler ett nytt liv. Vi älskar loppisar och att köpa möbler och prylar från vintage-butiker. Möbler som har levt livet och behöver ny kärlek, saker med skavanker och rynkor som någon annat tröttnat på.

För några år sen fyndade vi en gammal skänk, i furu på Blocket. Skänken var av tidigare ägare avlutad och hade någon gång i tiden fått handtag av tveksam kvalitet. Skänken andades shabby chic, men var billig så vi tänkte att vi nog kunde ge den nytt liv med lite färg. Sen dess har den stått. Men nu äntligen. Nu är den målad, med en underbar grågrön färg. Vi grundade med linolja men insåg att servalac fick duga för finish. Lacken ger en lagom blank yta som fortfarande känns sammetslen. Nya handtag hittade vi begangnade i en byggnadsvårdsbutik.

skänk

Vi har skänken i köket, full med pyssel, papper, pennor och färg. Nästa projekt blir att ta hand om en gammal trasig pall. Kanske i samma färg som skänken? Det viktiga och tråkiga med att renovera möbler är underarbetet. Men det är också det som ger ett hållbart resultat.

  • Slipa och sandpappra bort gammal färg noggrant.
  • Tvätta ordentligt.
  • Grundmåla
  • Sen har man en yta som är lätt att måla och få fin.
  • Använd en jättebra pensel.
  • Använd lagom mycket färg i penseln. För att få ett jämt resultat med pensel är det bra att använda ganska mycket färg på penseln men passa så det inte rinner. Man kan ju också använda en mjuk roller, men personligen tycker vi det är finare med penselmålat.

Någon gång har vi slarvat med underarbetet och det är så tråkigt när färgen släpper och flagnar efter ett tag. Underarbete är alltså det bästa tipset för ett hållbart och fint resultat. Nu ska vi rota fram alla delar till den där gamla pallen.

måla möbler

Dinkelsallad - veckans bästa
Smoothie bowl - helgens frukost