Baked beans – vego taco
Baked beans är vår favorit när det gäller mexikanskt käk, fast egentligen heter det kanske frijoles. Hur som helst så fungerar det antingen om man vill byta ut köttfärsen i fredagstacon eller om man vill ha den som ett tillbehör till en hederlig chiligryta.
Vi gör baked beans till taco oftare än köttfärs, båda är ju goda men baked beans är strået vassare. Ännu godare blir det om man steker med ett paket riktigt rökig bacon, fast då blir den ju inte vegetarisk. Och just nu är vi ju väldigt vegetariska.
Baked beans
Du behöver
- 2 paket färdigkokta svarta bönor
- 2 vitlöksklyftor
- 1 gul lök
- 1 flaska öl
- 2 msk oregano
- 1 msk ancho chili
- 0,5 msk spiskummin
- 2 msk sirap
Gör såhär
- Hacka lök och vitlök, skölj de svarta bönorna.
- Stek på lök och kryddor i lite smör eller olja.
- Häll ner svarta bönor och en öl.
- Koka under lock, ca 2 timmar, rör om med jämna mellanrum så att det inte bränner.
- Häll i sirapen och rör tills allt har fått en skön grötig konsistens.
Vad är väl en fredag utan doft av spiskummin? Visst har vi haft perioder där vi av princip inte ätit tacos, utan bara ätit franska ostar och tryffelsalami. Men var sak har sin tid, nu för tiden äter vi både klassisk tacos och 24 timmars lågtempererat Linderö-svin med hemmaodlad habanerosås, varför välja.
En viktig detalj oavsett om man bara kör lite nachos som snacks eller om man kör tacos är ju guacamolen. Avokado, lime, lök, vitlök, chili och en försvarlig mängd koriander. Salt och peppar. Mosa med sked eller gaffel till en lagom chunky röra.I morgon är det måndag igen. Vi fortsätter med vegruari, ny vecka och nya fantastiska vegetariska rätter.
0 kommentarer