Höstig svamprisotto
Det bästa med hösten är att man får vara inomhus, elda i kaminen och äta, grytor och mules marinières. Tur att de finns mammor som ser en tjusning i skogspromenader och svampjakt. Vi fick en härlig leverans med Karl-johansvamp, gula kantareller och höstkantareller samt några taggsvampar. Vad är då mer passande än att röra ihop en krämig svamprisotto?
Du behöver:
- 1 gul lök
- 4 dl arborioris
- 3 dl vitt vin
- 6 dl grönsaksbuljong
- 5 dl svamp
- 1 knippe sparris
- 75 g parmesanost
- olivolja
Gör så här:
Finhacka lök och fräs i olivolja tillsammans med arborioriset några minuter. Häll på vitt vin och rör tills vätskan har absorberats. Under tiden är det dags att dela svampen och steka i smör. Koka sparrisen kort så den fortfarande är krispig. Häll på 1 dl grönsaksbuljong och rör tills vätskan har absorberats, upprepa till risotton är lagom krämig och mjuk men har kvar tuggmotstånd i riskärnan. Riv och rör ner parmesanosten. Rör ned hälften av svampen. Toppa risotton med resten av svampen och sparris. Så sjukt gott. Vi drack en god riesling till som blivit lite av en favorit, Gustave Lorentz.
Detta var bland det godaste vi ätit på länge. Så ett hett tips alltså, gör svamprisotto av svampen ni plockat i helgen!
0 kommentarer