Förälskad i ett hus

24 augusti, 2017

Välkommen hem till oss!
Vi förälskade oss i ett hus med eternitfasad. Det var ju inte själva fasaden vi föll för men insidan andades värme och lycka trots läckande tak, trasiga fönster och galna renoveringar från 60 och 70-talet. Mäklaren blev på riktigt förvånad när vi sa att vi hittat vårt drömhus.

husfasad01

En liten överraskning när vi flyttat in var att huset var helt oisolerat. Detta resulterade i en morgontemperatur på 14 grader inomhus på vintern, yllemössa och raggsockar på. Som tur var kunde vi sitta framför vår kakelugn och äta frukost, den vackraste av kakelugnar som var en bidragande faktor till att vi blev så förälskade i huset. Tyvärr värmde den inte upp huset nämnvärt då värmen drog sin kos genom luftiga väggar och fönster.

husfasad02
Första dagen i nya huset. Glada och ovetandes om vad som komma skall.

Så, vi bytte fasas och tilläggsisolerade. Eternitplattor innehåller asbest så det är viktigt att de hanteras på rätt sätt. Vi kontaktade en saneringsfirma som plockade bort plattorna. För att välja så naturnära materialval som möjligt isolerade vi med linullsisolering. Sedan sattes spontad panel som först oljades in och sedan grundmålades för att till sist målas i kulören dimgrön. Huset är byggt 1927 och vi ville hitta en färg som var tidsenlig. Färgen är framtagen av Måleributiken i Alvik genom att man skrapat olika hus från olika tidsepoker, vi älskar att ta tillvara gamla detaljer och blanda med nya.

husfasad04

Fönstren behövde renoveras både för värmens och utseendets skull, några har vi gjort och några är visst kvar, en sisådär 10-20 stycken, hej och hå. Glasen som var trasiga byttes ut till antikglas, men de flesta av de underbara handblåsta glasen kunde behållas. Rå linolja, linoljekitt och linoljefärg från Kulturhantverkarna är det som gäller, så det tar sin lilla tid.

Att bo och leva i ett hus med stora behov av renovering är ibland en prövning utan dess like. Att stå och laga mat på en urgammal spis på ett golv näst intill fryspunkten för att inom kort upptäcka att taket läcker in, jo det vill vi lova sätter tålamodet på prov. Men när vi sedan lyckats fixa det och fått vissa delar av huset precis som vi vill ha det, då är det ren och skär lycka. Och här bor vi nu, fortfarande sams, fortfarande ätandes frukost framför brasan, som nu dessutom värmer upp huset till åtminstone 22 grader.

husfasad03

Vi har kommit en bit på vägen med vår renovering men har fortfarande mycket kvar att göra. En av de senaste rummen vi renoverat är vårt lilla badrum, där vi bevarat vissa detaljer och kompletterat med nytt. Häng med så ska ni snart få se hur världens minsta toalett renoverades till ett smart och snyggt badrum.

En bortglömd trädgård
Estragon - dragon i vinäger