Bord i koppar och betong

18 februari, 2018
Kategori:
koppar och betong

Koppar och betong, en kombination vi tycker är riktigt fin. Två hårda material som tillsammans skapar mjuk harmoni.

Här hemma har vi varit studenter de senaste tio åren, först jag och sedan Sandra, nu har Astrid börjat i 1:an och om något år är det dags för Ingrid att börja skolan. Skönt med en fast plats för hemmastudier tänkte vi och byggde ett skrivbord. Vi gjorde en skiss och satte igång. Det blev såklart ett bord i koppar och betong.

skissbord
Skissboken innehåller många idéer och projekt.

Kopparrör är roligt att jobba med, förutom att de är snygga så går det att kombinera rör och kopplingar till de flesta former, lite som lego för vuxna! Betong är inte så tokigt det heller, det kräver lite plats och verktyg för att gjuta men kan göras på de flesta platser och man behöver inte vara något proffs för att få till ett hyfsat resultat.

När man ska gjuta skivan är det bara att köpa en gjutplyfa och såga till den i samma mått som skivan skall vara och spika på en träram på utsidan. Blanda betongen och häll i hälften, lägg i ett armeringsnät och täck över med mer betong. Vi gjorde vår skiva 3 cm tjock, blir den för tunn är det lätt att den spricker och är den för tjock blir den väldigt otymplig. När man har hällt i betongen är det viktigt att man får ut alla luftbubblor genom att slå och skaka på ramen. För att betongen inte ska torka för snabbt är det bra att täcka ovansidan med plast, man kan spreja på lite vatten efter några timmar så minskar man risken för sprickor ytterligare.

bord02blogg
Bordet har fått stå ute för att få fin patina.

Själva underredet till bordet kapades till efter skissen, vi valde att använda rörpressning för att foga samman rören, man kan ju köra gängade rörkopplingar, men det blir lite renare om man kan få allt i koppar. Till rörpressning behöver man en rörpress, vi körde förbi lokala VVS-farbrorn som vi hade köpt rören av så fixade han det på en kvart.

Bordet har utöver kilovis med hemuppgifter och uppsatser fått uthärda snö, sol och vind men blir bara vackrare med sin patinering. Och vi spånar vidare på nya saker att bygga i koppar.

bord03blogg

Morotsmuffins - ljuvligt goda!
Snickra bricka i trä och läder