Världens minsta badrum

6 september, 2017

På undervåningen i vårt hus fanns världens minsta toalett. När man satt på toastolen kunde man precis stänga dörren om man drog in knäna lite. Inte nog med att den var liten den var dessutom riktigt gammal och det läckte både här och där. Vi ville ha ett fungerande och snyggt badrum där drömmen vore att även få plats med en dusch. Vi ville skapa en industriell stil med lite vintage-känsla som skulle passa ihop med de gamla porslinsarmaturerna som vi hittade gömda i källaren, vilken skatt. Så vi började mäta, bilade upp golv, flyttade ut en vägg och letade efter badrumsinredning som både skulle vara liten, smidig och i rätt stil.

test

Vitt högglansigt kakel i halvförband på väggarna känns tidsenligt och precis i den stil som vi ville få fram. Vi valde att inte kakla hela väggarna för att skapa en känsla av mer rymd. I duschen är det helkaklat medan resten av badrummet är kalkat en bit upp på väggen och sedan målat med våtrumsfärg i kulören minty breeze. Vi älskar färgen, den är fint dov och skiftar vackert beroende på ljuset.

badrum02_spegel
Spegel från Bauhaus vintageserie, Haceka.
badrum04_handukshangare01
Handdukshängare från Byggfabriken i förnicklad mässing.
badrum07_hyllaspegel
Hyllor från House Doctor.

Att snabbt få bort fukt från ett badrum känns ju som en viktig grej. Vi valde att lägga en extra slant på en riktigt bra frånluftsfläkt, den heter Fresh Intellivent och är både tyst och väldigt effektiv. Golvvärme var också en viktig del för oss, det är så skönt att kliva in på ett varmt och mjukt golv på morgonen, plus att det torkar upp supersnabbt efter duschen.

badrum09_uppifran
Med dimmers till belysningen får man den rätta myskänslan för att sedan skruva upp ljuset när man vill ansa skägget och se ordentligt.

För att skapa mer utrymme ville vi ha en vägghängd toalettstol. Då kunde vi också göra en smart hylla ovanför i samma klinker som golvet, perfekt att ställa små saker på. Det blir också en naturlig plats för handdukstork ovanför. Compact living var ordet.

badrum01_hylla

En perfekt hylla för småsaker. Vanligtvis är den belamrad med tandkrämstuber, tandborstar, smink och raklödder. Men man kan ju också göra så här fint när andan faller på.

badrum08_ror

Världens minsta handfat. Så litet och ändå så väl fungerande! Vi ville ha synliga rör undertill för den industriella stilens skull och valde därför ett par i krom.

badrum05_toapapper02
Toalettpappershållare, även den från Bauhaus vintageserie från Haceka.
badrum10_dusch
Duschdörrar från Hornbach. Riktigt smarta då man kan mixa olika mått på dörrarna för att få det precis som man vill.

Det är knappt så man får plats att ta en bild på den men det blev precis som vi drömde om, en dusch. Och även fast det är litet så är det faktiskt precis lagom stort för att man ska kunna ha det riktigt ljuvligt här inne. Hoppas ni fått lite inspiration till kommande renoveringar! Vårt nästa projekt här hemma är vår veranda och hall som är i stort behov av upprustning och smarta förvaringslösningar. På’t igen bara!

Hemmagjord äppelmust
Key lime pie