Östra Silvbergs gruva – en annorlunda badupplevelse i Dalarna
Semestern är slut, men det betyder inte att sommaren är det. Även om juli var isande kall och till och med fick mig att dra på mig toppluvan under en sen kvällspromenad, så är allt förlåtet nu. Värmen bestämde sig nämligen för att komma tillbaka till oss. Den där lusten att sola, bada och åka på äventyr tog fart på nytt. En välbehövlig känsla. Jag vet att det är många som stönar över värmen när de återgår till jobb och vardagsrutiner. Men jag tycker verkligen om att ta ett dopp efter jobbet, lägga kvällsmaten på grillen och känna av tropiska nätter, även fast klockan ringer tidigt och sömnen blivit hackig bland svettiga lakan. Jag tycker om det där. Det får mig att känna mig levande.
Bästa vännen Åsa landade hos oss i Björnhyttan över helgen och hon hade ett önskemål om att se Östra Silvbergs gruva. Gruvan som är en av Sveriges äldsta och känd för sitt turkosa vatten.
#hemester
Det är lätt att bli hemmablind. Det är lika för henne i Stockholm. Så vi försöker att turista lite tillsammans när vi ses. Ett himla bra sätt att få uppleva både storstad och landsbygd på. Vi packade matsäck, tankade bilen, körde vilse, skrattade och pratade. Och så vilade vi en hel del i den där bekväma tystnaden som blir mellan människor man känner sig trygg med.
När vi kom fram häpnade vi över att det var vackrare i verkligheten än på de bilder vi sett.
Märkliga fynd
När vi satt på kanten och värmde oss i solen efter ett dopp i det kalla blå, överhörde jag ett samtal mellan två män. Den ena mannen berättade att det skulle ligga ett 20-tal bilar på gruvans botten. Jag blev nyfiken och började söka information om det på nätet.
I en kvällstidning från 2015 läste jag att mynningen till gruvan bara är några meter i omkrets, men den visar sig vara 240 meter djup. En undervattensrobot hittade 16 bilar, två motorcyklar och en båt med trailer när den sänktes ner till bottnen. Även oljefat med okänt innehåll hittades och det befarades att några människokroppar skulle finnas i bilarna.
Vi hade hur som helst bestämt sen innan att vattnet i gruvan skulle vara hälsosamt och lyckobringande att bada i. Och det kändes verkligen så när jag simmade några försiktiga simtag i det iskalla vattnet. Åsa som är mycket våghalsigare än mig, hoppade från kanten.
Jag undrar hur dåtidens gruvarbetare som utvann silver ur gruvan, hade reagerat om de fått se människor ligga och lata sig vid deras arbetsplats? Gruvan var i bruk från 1400-talet fram till 1920-talet. Under 1920-talet fanns en linbana där också. Men den revs 1931.
Det är lätt att hitta dit, om man ställer sin gps på rätt adress. Östra Silvbergs gruva ligger 1 mil väster om Säter. Och även om det var lite väl mycket folk i mitt tycke (Åsa som är van med Stockholms badplatser tyckte att det var väldigt gott om plats), så är det väl värt ett besök. Både temperaturen och de eventuella kemikalierna är en inställningsfråga. I mitt fall valde jag förhållningssättet ”svalkande i magiskt grönt vatten”. Jag kommer definitivt att åka dit igen.
Vilket är ditt bästa #hemestertips i sensommarvärmen ?
Med värme // Louise
0 kommentarer