Skördetid i odlingsbäddarna

12 augusti, 2020

Samtidigt som min semester tog slut och jobbet kallade, började saker och ting hända på allvar i våra odlingsbäddar. 

Värmen kom tillbaka och allt fick en extra skjuts efter regnet och kylan i juli. Men det var nära ögat att det inte blev någon skörd alls.

Rådjur i odlingarna

När allt äntligen hade börjat ta sig, kom våra största fiender och gjorde i princip rent hus i odlingsbäddarna. En morgon när Johan gjorde den vanliga rundan ut i trädgården, fick han se att familjen Rådjur ätit upp alla toppskotten på våra ärtor och bönor. Grönkålen hade de mumsat i sig så att det bara var tragiska små spröt kvar. Mangold och broccoli lika så. De hade till och med ätit av potatisblasten. Det enda som ratats av odjuren var morötterna.

Morötter från landet.

Jag sökte efter olika viltskrämmor på nätet och hittade diverse oljor och solcellsdrivna grunkor som avger ljud och ljus. Den ena dyrare än den andra. Någonstans måste man bestämma sig för hur mycket pengar man kan plöja ner i sina hobbyodlingar. Vi hade helt klart nått vårat tak.

Man tager vad man haver

När eftermiddagen började glida över mot kväll, rotade vi fram stängselstolpar i plast och hampasnöre. I desperation hängde vi upp saker som skramlade i trådarna. Pantburkar, ett gammalt vindspel och några bestick fick agera ”skrämmor”. Trädgården liknade en sida ur sagoböckerna om Pettsson och Findus. Rådjuren tyckte också att det var mer komiskt än skrämmande, för morgonen därpå hade de varit in och ätit på nytt. Luften gick ur oss. Men tillsammans med Jojje och grannen Knallis, plockades en gammal fårhage ner och rejäla stolpar och eltråd sattes upp runt alla tre bäddarna och potatislandet.

Processed with VSCO with c4 preset
En påminnelse i odlingsbäddarna. 
Skördefest

Efter den insatsen har rådjuren hållit sig på rätt sida av staketet och vi har börjat skörda lite försiktigt. I dag hade jag både grönkål och morötter från trädgårdslandet i min matlåda. Det känns som att vi kommer att kunna ha en liten skördefest när potatisen och morötterna ska in i jordkällaren och mangolden ska plockas och persiljan frysas in.

Rikedom.
Skördetid. Morötter, grönkål och mangold.

Jag hoppas att värmen stannar kvar och att rådjuren håller sig borta. För nu är jag nyfiken på  hur rödbetorna och broccolin smakar.

Hur går det med dina odlingar i år?

 

Med värme// Louise

 

 

 

 

 

 

 

 

Östra Silvbergs gruva - en annorlunda badupplevelse i Dalarna
Vykort från en #hemester