I odlingsbäddarna, i växthuset och i själen

2 juni, 2020

Äntligen kom värmen och vi har vågat att sätta ut våra plantor i odlingsbäddarna och i växthuset. Fönsterbrädorna känns plötsligt tomma med bara Jojjes pelargoner och någon enstaka ranglig broccoli- och grönkålsplanta här och där. Men ute i trädgården börjar det nästan se ut som på riktigt.

Odlingsbäddarna.
Broccolo. En blandning mellan broccoli och blomkål.

Det är så spännande att se hur  de upphöjda bäddarna fylls på med plantorna vi drivit upp inne. För andra gången har vi avhärdat plantorna i nästan en vecka. Det blev ett bakslag med kallväder, så all avhärdning vi gjorde första vändan, var lite förgäves.

Jag har också haft ett bakslag i mitt mående. Sorgen är verkligen randig.  Pappas bortgång, kärnfamiljen som sprack och livet i allmänhet har stökat lite med mig. Skrivkramp, själaskav och tårar som grusat mina ögon, ramade in hela förra veckan. Det är inte lätt att vara människa alltid. Men för min del vet jag att närheten till skogen, livet på landet, odlingarna och fotograferandet gör mig gott. Jag tvingar mig helt enkelt ut i det där. Fast jag inte orkar. Fast jag inte vill. För någonstans vet jag att det blir bättre när jag väl kommit ut. I huvudet hör jag farmors lilla röst säga; värsta stormen är i farstun. Så är det för mig just nu. De sorgrandiga gardinerna blåser i vinden. Men som tur är kan både glädje och sorg rymmas i samma människa. Och den här platsen på jorden, tillsammans med människorna som tillhör den, gör mig sakta men säkert hel igen.

 

Hela gården är lekfull och inbjudande. En kreativ plats. Det smittar också av sig i vår trädgård. Mycket vi gör i odlingsväg är lite av ett experiment. Pak choi, som är nära besläktad med asiatisk salladskål, är så himla snygg i matlagning, så vi testade att odla den. Det gick himla bra. Smörstekt smakar den godare än grönkålschips!

Färska primörer stekta i smör.

I växthuset händer det massor. Den stora zinkbaljan är full av majs som vi drivit upp från popcorn. För drömmen är ett litet majsfält, där Johan och Jojje med vänner kan sitta i eftermiddagssolen med en kall öl. Spela munspel och banjo. Drömma sig bort till en annan plats i en annan tid när lusten faller på. Hemester i sin renaste form kanske?!

I hängrännorna trängs vit- och spetskål med varandra. Två pyttesmå gurkor har vi fått och här om dagen skördade vi de första tomaterna.

Den första tomaten för säsongen. Underbar!

 

Vad odlar du i år? Kanske grönsaker, blommor eller dina drömmar?

Med värme // Louise

 

Den blomstertid nu kommer
Upphöjda odlingsbäddar