Upphöjda odlingsbäddar

18 maj, 2020

Mellan potatislandet , växthuset och jordgubbslandet bestämde vi oss för att gräva tre upphöjda odlingsbäddar. Vi vill skapa en fin köksträdgård som förser oss med grönsaker under sommaren, men som också fungerar som en liten oas i trädgården för oss. Lyxen i att plocka en solmogen  jordgubbe direkt från landet och knapra på söta sockerärtor är oslagbar. Det väcker förhoppningsvis både nyfikenheten hos barnen i huset och lite förståelse för hur mat produceras.

Upphöjda odlingsbäddar höjer sig över marken, vilket gör dem varma tidigt på våren så att odlingssäsongen kan starta tidigare nästa säsong. Det rejäla jorddjupet bidrar också till att fukten stannar i bädden lite bättre under varma sommardagar.

Vi började med att mäta upp tre rutor ca 1,5 x 3 meter. Det gäller att rutorna inte är för breda, då man inte får gå på bädden när man behöver rensa och gallra bland grönsakerna.

Allt material man gräver upp, sparar man och använder till bädden. Det finns flera sätt att göra upphöjda odlingsbäddar på. Man kan börja bygga bädden direkt ovanpå marken, men vi valde att ta bort ytan med gräs och gräva oss ner i jorden. Djupet i bäddarna blev ca 50 cm. När man har grävt till det djup man önskar, är det dags att mata på med grovt material i botten av bädden. Halvförmultnade kvistar, mindre stockar, näver och liknande är perfekt för en grund.Sedan fyller man på med finare material ju högre upp i bädden man kommer. Vi använde bland annat gammalt fjolårsgräs, vissnade ormbunkar och torrt björkris som vi hittade i skogen runt huset. När man är klar med det, ska man vattna rikligt på bädden.Sen är det dags att ösa tillbaka jorden som du grävt bort. Se till att bädden är så luftig det bara går och undvik att trampa i den.  Vi besökte kossorna Lina och Selma på Mårtens torp. Där fick vi hämta gödsel och halm. Guld för våra odlingsbäddar.

Det är fint med vänner som kommer och hjälper till i trädgården. Perfekt också i dessa tider att kunna umgås utomhus.

De färdiga bäddarna väntar nu på plantorna. Man kan med fördel mata på bäddarna med gräsklipp, löv och annat från trädgården. Vi fick ett par säckar hö av en vän som tillkommit på bäddarna efter att fotografiet togs.

Ute på altandäcket står plantorna på avhärdning. Idag har de härdats under solsken, regn och hagel. Jag hoppas och tror att det snart ska bli varmare väder, för det börjar bli en smula trångt i våra fönster.

Jag ser fram emot att kunna byta den varma stickade tröjan och toppluvan mot en klänning och solglasögon. Att barfota gå genom daggen en försommarmorgon till odlingsbäddarna och hämta sallad till frukostmackan. Det längtar jag efter nu. Det och ett bad i bastun.

Med värme i den kalla våren // Louise

 

 

 

I odlingsbäddarna, i växthuset och i själen
Sätta potatis