Sätta potatis

11 maj, 2020

Sedan jag var liten har jag hört att man ska sätta potatis i marken när björkens löv är stora som musöron. Aprilvädret följde med oss in i maj och mellan snöovädren och vårdagarna som badat i solsken, har träden börjat skifta i grönt. Men fröken Vår är nyckfull. Vissa björkar på gården har knappt slagit ut, medans andra grönskar för fullt.

Risken med att sätta potatisen för tidigt, är att järnnätterna kan slå till och blasten kan frysa på potatisen om den hunnit upp. Efter en hel del velande, bestämde vi oss  ändå för att det var dags.

Vi har förgrott potatisen några veckor i rumstemperatur, så att den har hunnit grodda sig. Det gör att  potatisen växer fortare när den planteras.

Älskad knöl.

Utsädet vi använder kommer bland annat från potatis som jag köpt för flera år sedan på Tallmo Handelsträdgård. Butiken och växthuset finns i grannbyn Sunnansjö och är en ekologisk grönsakshandel med egenodlade produkter. Jag älskar att åka dit och handla tomater, gurka, potatis, lök, morötter, blom- och grönsaksplantor.

Tallmo Handelsträdgård i Sunnansjö.

Om man använder vanlig potatis man köper direkt från mataffären som utsäde, är det lätt att få med sjukdomar som kan sprida sig till andra växter i trädgården.

Jag brukar sätta någon bortglömd matpotatis från skafferiet  i en hink med jord, för att undvika att sjukdom ska sprida sig. Men också för att förhoppningsvis få ett par färskpotatisar till sillen på midsommarafton. Mina hinkar fick flytta in i växthuset för att snabba på det hela lite. 

Vi ådrade potatislandet för hand. Med en fyllhammare och en klassisk potatisåder. Det gick bitvis ganska tungt, men vi turades om att vara hästen.

Här är det en liten film om hur det hela gick till;

Nu håller jag tummarna för en god skörd om ett par månader.

Med värme // Louise

Upphöjda odlingsbäddar
Växthus och jordgubbsland