Bonde i TV

9 juli, 2015
Kategori:

Sommartorka, brukar det väl kallas när nyhetsredaktionerna får lite svårt att hitta bra nyheter. Den här sommaren har ju Grekland gjort sitt bästa för att råda bot på det problemet, men annars börjar ett skönt semesterlugn sänka sig över nyhetsredaktionerna. Det är då det är dags att ringa till en bonde och fråga om vädret. 

Jag, som ofta blir den som de ringer till här, trodde först att de gjorde det bara av tradition. Det hör liksom sommaren till, att någon bonde ska gnälla på vädret. För vädret är nästa aldrig bra. Aldrig så bra att det inte hade kunnat vara bättre – för en bonde finns det inget perfekt väder.

Men med tiden har jag förstått att det inte bara är för att fylla ut sändningstiden som vi bönder ibland får vara med och berätta om vad vädret stället till. Dels är väldigt många i det här landet extremt intresserade av att det ska bli en fin sommar. Vi behöver några fina sommarveckor för att överleva resten av året. Jag tror faktiskt att människor är genuint intresserade av att höra vad vi bönder, som i mångas ögon är ”proffs” på väder, anser.

Dessutom har vi bönder som är så beroende av vädret ofta en ganska klar uppfattning om historiken. Vi kan säga saker som: ”Njae… den är sommaren är då inte sämre än vad den var 1973 för då kommer jag ihåg att potatisen inte blommade förrän den 28 juli” eller ”På sextiotalet, DÅ var det minsann torrt! Jag kommer ihåg att farsan fick harva på nätterna för att det inte skulle damma så förbannat”.

Mmoreaus_bondepratarvader
Bonde pratar väder. Klicka på bilden!

Årets hittills bästa inslag på temat ”bonde pratar väder” tycker jag är det här. Han är dessutom glad.

 

 

 

Vädrar om vädret
Svampar och kryp