Ett egendomligt uppror – Jag är med. Är du?

6 juli, 2016
Kategori:

I Almedalen lanserades på tisdagskvällen äganderättsupproret Egendomligt. Jag är en av de fyra initiativtagarna till projektet.

I min roll som ordförande för LRF Dalarna träffar jag massor av medlemmar. Gemensamt för de flesta av de frågor jag får är att de på olika sätt handlar om äganderätten. Det är han som blivit ålagd att riva en damm som funnits på tomten i 250 år, det är hon som inte får avverka den skog som hon tänkt skulle ge en liten guldkant till den annars låga pensionen, det är hon som på grund av att det rinner en liten bäck över gården inte får sätta upp en vedbod.

I min roll får jag också ta del av betänkanden, utredningar och politiska utspel i frågor som rör brukandes av jord, skog och vatten.

För flera år sedan insåg jag att nu är det verkligen fara å färde. Den ”svenska modellen” är verkligen hotad. Jag tänker inte främst på den svenska modell som vår stadsminister så ofta hänvisar till, utan den modell med självägande bönder som byggt vårt land och framför allt det landskap jag kommer ifrån – Dalarna – så starkt under så lång tid. Äganderättens ställning har varit hotad tidigare, men med mod och list har vi lyckats slå vakt om den.

Nu är det är återigen hög tid att ta strid för det som vi har lärt oss att ta för givet här i Sverige.

Vi har inga stora resurser i vårt uppror. Men vi har ett glödande personligt engagemang.

Vi är övertygade att om fler fick höra alla de historier som jag och de övriga i projektet fått höra om hur helt vanliga människor blir drabbade, då skulle folkopinionen vända. De övergrepp som sker, ska inte längre få ske i det tysta. De drabbade ska ges en röst. De ska få berätta vad som har hänt och hur det har påverkat dem. Efter det kommer ingen att kunna säga att det är rätt, det som sker.

Projektets viktigaste resurs är människor. Vi kommer att driva vår kampanj till stor del på nätet och i sociala medier. Där räknas interaktioner: kommentarer, delningar och ”likes”. Det kostar inget, men är värt hur mycket som helst för oss. Så snälla ni, gå in på Facebook och gilla Egendomligt

https://www.facebook.com/egendomligt/?fref=ts

Vi har över tusen personer som gillar vår sida efter bara ett dygn.

http://www.lrf.se/mitt-lrf/nyheter/riks/2016/07/ett-overgrepp–fran-statens-sida/

På eftermiddagen intervjuades regeringens särskilde utredare av skogsvårdslagen, Charlotta Riberdahl.
På frågan om äganderätten inte är viktigt så konstaterar hon att den förvisso har ”skydd i grundlagen idag” men att det verkligen finns anledning att fundera på om det är lämpligt att så stor del av skogarna i Sverige är privatägda.

http://www.ja.se/artikel/51185/buchts-utredare-ifragasatter-om-enskilda-ska-fa-aga-skog.html

Det är givetvis ett helt omöjligt för henne att fortsätta som regeringens utredare efter det uttalandet. Dels verkar hon ta väldigt lätt på grundlagen och dels torgför hon åsikter som gör att det är omöjligt att ha förtroende för att hon ska kunna göra en opartisk utredning av skogsvårdslagen. Nu vet hela skogssverige vad hon egentligen tycker – och det är genom det filtret vi kommer att läsa allt hon skriver i frågan.

Dagens händelser kunde inte illustrera behovet av vårt uppror bättre. Nu kör vi!

Mina tre kompisar i projektet är:

Martin Jacobsson, satirtecknaren bakom I Fablernas Land. Gård utanför Skövde.
Rickard Axdorff, grundare av Naturbrukarna. Gård utanför Örebro
Martin Borgs, fd Slöseriombudsman. Gård utanför Hedemora.

En jobbig dag för Bucht.
Makt och ansvar - uppföljning