Jag kommer med en pinfärsk analys av FED:s räntebesked

17 september, 2015
Kategori:

Eftersom den här bloggen har utvecklats till den kanske minst inflytelserika bloggen på ämnet ekonomi och räntepolitik, så tänkte jag passa på att kommentera den amerikanska centralbankens (FED) beslut att inte höja räntan den här gången (heller). 

För det första:
Marknaden hade inte förväntat sig en höjning idag. De senaste veckorna har terminsmarknaden indikerat en sannolikhet för en höjning på ca 25-30 procent. Alltså, 70-75 procent sannolikhet att FED inte skulle höja.

För det andra:
Om FED inte anser sig kunna höja räntan nu, hur ska de då kunna höja den sen?
Börsen har haft en skakig utveckling den senaste tiden och ju längre tiden går, desto större blir sannolikheten för en börsnedgång. Även om en sådan inte kommer i from av en apokalyptisk börskrasch utan som en mer ”normal” nedgång, så kommer en räntehöjning samtidigt som en börsnedgång att vara väldigt svårsmält för marknaden.

För det tredje
FED motiverar sitt beslut att inte höja, bland annat med att inflationen ännu inte har tagit fart. Anledningen till det är import av billiga varor och – förstås – det låga oljepriset.
Men, om man tänker som jag tänker, då borde väl ett lågt oljepris vara en anledning att höja räntan.
Jag menar, när människor och företag behöver lägga mindre pengar på olja och energi, så borde de väl ha råd att betala lite mer i ränta.
Skulle det verkligen vara läge att höja företags och privatpersoners räntekostnader samtidigt som oljepriset återgår till den nivå som det låg på tidigare, alltså mer än dubbelt så högt som idag.
Det här resonemanget är det som jag har svårast att förstå av allt som centralbankerna säger.
”Nu är det så billigt att tanka bilen, traktorn och lastbilen att det dessutom måste vara billigt att låna pengar. Men sedan, när motorn i ekonomin blir dyrare att tanka, då ska vi dessutom höja räntan”

Ett möjligt scenario är att vi ser en rejäl sättning på aktiemarknaden innan FED hinner höja räntan. En börskrasch som drar med sig konkurser och ökad arbetslöshet, samtidigt som FED har sin ränta kvar på 0-0,25%. Räntevapnet är då obrukbart och det enda som återstår är att förse marknaden med likviditet genom ett fjärde program med så kallade kvantitativa lättnader.

Då kommer det att hända spännande grejer i världsekonomin, ska ni se…

Världens 13:e dyraste katastrof - som vi knappt känner till
Den buttra bondens bittra tankar