Tar bilfirman barn i inbyte?

19 juli, 2017
Kategori:

Jag har väntat ganska länge på att någon skulle göra en nyhet av att det bästa man kan göra för klimatet, är att avstå från att skaffa barn. Det har varit ganska uppenbart för mig att, det sätt på vilket man räknar klimatpåverkan skulle leda fram till den slutsatsen.
För en tid sedan kom så ”äntligen” nyheten via en forskningsstudie:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/AAkjA/studie-skaffa-barn-ar-mer-skadligt-for-miljon–an-bilkorning

Syftet med studien, som publicerades i vetenskapliga tidskriften IOPscience, är att människor ska få en ärlig chans att påverka sina koldioxidavtryck. En kunskap som Kimberly Nicholas vid Lunds universitet, en av forskarna bakom studien, tror att folk törstar efter.

Jag kände inte direkt att jag törstade efter den här typen av kunskap. Men, jag är ju inte riktigt som alla andra. Det är ett faktum som blir mer och mer uppenbart för mig.

Enligt artikeln säger Kimberly Nicholas att, även om det är viktigt att folk får veta vilken miljöpåverkan det innebär att skaffa barn är hon inte säker på att myndigheter bör uppmana till att avstå.

Det här får mig verkligen att fundera över vilken roll staten och dess myndigheter ska ha i våra liv och vem som ska styra vem? Ska vi styra staten eller ska staten styra oss?

Den bästa kommentaren till allt det här kom från artisten Tim Minchin. Profetiskt kan man tycka, när man ser att kommentaren kom redan fyra år före Kimberly Nicholas banbrytande forskning.
Tim Minchin säger det bättre än vad jag någonsin skulle kunna göra det. 

Var Zorn socialist?
Om pengar inte fanns