United Steakes of America

11 maj, 2016
Kategori:

Jag har ju inte riktigt haft tid att göra avsnitt av Radio Bonde de senaste veckorna. Men jag lovar – nya avsnitt är på gång och många intressanta gäster är bokade.

I väntan på det kan den som är intresserad av amerikanskt jordbruk och vilken debatt som pågår där rekommenderar jag denna podcast:

http://tomwoods.com/podcast/ep-656-how-the-wholesome-meat-act-gives-us-less-wholesome-meat/

Det är en amerikansk lantbrukare som diskuterar hur det kan komma sig att en stor del, typ 80%, av den amerikanska nötköttsproduktionen kontrolleras av fyra producenter.

Tesen är att det beror på en statlig reglering – så klart!

På sextiotalet infördes närmligen ett regelverk som skulle garantera att konsumenterna fick ”säkert” kött – ”the wholesome meat act”. Precis som i Sverige omgärdades helt plötsligt branschen av ett omfattande regelverk. Ett regelverk som, i ekonomiska termer, innebar att det påfördes en stor del fasta kostnader på produktionen. Fasta kostnader gynnar stordrift, då dessa kostnader kan slås ut på en stor volym.

Jag har själv flera gånger gjort den analysen i ett Svenskt perspektiv. Varje gång ett nytt krav på dokumentation eller kontroll införs så gynnas stora producenter på bekostad av de små.
Det är en ganska lätt slutsats att dra, men trots detta är det många gånger samma personer som nostalgiskt blickar tillbaka mot det mer småskaliga, som är de som välkomnar nya regleringar av jordbruket.

Före ”the wholesome meat act” fanns det ingen klordoppad kyckling i USA. Det är vanligt förekommande nu. Tack staten!

Om skatt och taxi
TV Bonde: Jag jobbar heltid