Favorit på julbordet – Grönskålspaj med ädelost
Grönkålen är fortfarande så fin, och så här efter ett par köldknäppar är den som allra godast. Idag slog jag till och gjorde en favorit för oss vuxna här hemma – grönkålspaj med ädelost. Den har varit en obligatorisk rätt på julbordet för oss i många år, men sedan jag började odla egen grönkål hänger den med oss hela grönkålssäsongen.
Frodiga grönkålsland i december, så vackert det lyser upp i allt det grå!
Så här brukar jag göra vår grönkålspaj.
Pajdeg:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten
Fyllning:
300 g grönkål med stjälk
En stor gul lök
Salt
Svartpeppar
140 g ädelost
Äggstanning:
Fyra ägg
1 dl grädde
3 dl mjölk
Salt och peppar
Nyp ihop mjöl och smör och blanda i det iskalla vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg och tryck ut i en pajform. Nagga pajskalet och ställ in i kylen för att vila minst en halvtimme. Sätt ugnen på 200 grader. När pajskalet vilat färdigt, förgrädda det i mitten av ugnen ca 10 min.
Under tiden skalet gräddas kan du förbereda fyllningen. Skölj grönkålen och repa av bladen från den grova mittnerven. Riv bladen i lite mindre bitar. Hacka löken fint.
Hetta upp en stekpanna och fräs löken i lite smör eller rapsolja. Tillsätt lite grönkål i taget i stekpannan och fräs tills alltihop är mjukt. Salta och peppra. Fyll pajskalet med grönkålsblandningen och smula ädelosten över grönkålen.
Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och häll över pajen. Grädde i mitten av ugnen ca 25 minuter.
Vi har den som sagt alltid på julbordet, men den är också perfekt att ha i kylen och värma av till lunchlådor!
Det går verkligen inte att ha för mycket grönkål i trädgården. Nästa år ska jag ha dubbelt så mycket. Minst!
4 kommentarer