Citronkaka med mazarinfyllning
19 april, 2018
Kategori:
Citronkaka – frisk, söt och syrlig! En knaprig botten toppad med mazarin och citronfyllning. Vi bakade den förra helgen och kommer baka den till helgen igen, jättegod var den, slut i ett nafs.
Du behöver
Botten
- 2 ½ dl vetemjöl
- 2 msk socker
- 100 g kallt smör
- 1 äggula
Mazarinfyllning
- 200 g mandelmassa
- 100 g mjukt smör
- 2 ägg
- 2 msk vetemjöl
- 2 krm bakpulver
Citronfyllning
- 3 ägg
- 2 dl socker
- ½ dl vetemjöl
- Rivet skal av 1 citron
- Pressad citronsaft ca 1 dl
Gör såhär
Botten
- Nyp samman ingredienserna till en smidig deg.
- Tryck ut degen i en form, ställ i kylskåp ca 30 min.
- Sätt ugnen på 175 grader.
Mazarinfyllning
- Riv mandelmassan och blanda den med det mjuka smöret till en smet. Tillsätt äggen ett i taget medan du rör till en jämn smet.
- Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner i smeten.
- Ta ut botten från kylskåpet och bred mazarinfyllningen över botten.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min.
Citronfyllning
- Vispa ägg och socker. Tillsätt mjöl, citronskal och citronsaft. Rör till en jämn smet.
- När kakan är klar i ugnen häller du på citronfyllningen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ytterligare 15 min. Citronfyllningen har nästan stannat när det är dags att ta ut den.
- Låt svalna.
Hoppas ni gillar!
Ingrid älskar att baka, särskilt när vispen ska diskas.
Fikagästerna sa att det var bland det godast de ätit. Bra betyg ändå. Receptet hittade vi i ett gammalt nummer av tidningen hembakat, så mycket gott att baka därifrån.
0 kommentarer