Bygg ett eget ekorrhus

17 april, 2018
Kategori:
ekorrhus

Ett ekorrhus är riktigt kul att bygga. Med olika små krypin och vrår där ungarna har möjlighet att kura innan de är stora nog för att hoppa ut i världen. I år hoppas vi att familjen ekorre ska flytta tillbaka. Förra sommaren hände ju någonting traumatiskt som gjorde att familjen ekorre tillslut flyttade från vår trädgård. Läs vad som hände här: När ekorren flyttade

Nu har vi iallfall byggt ett nytt fint hus som vi fyllt med lite mossa och nötter i hopp om att locka tillbaka ekorrarna.

ekorrhus02b

Lite som att bedriva viltvård hemma i trädgården.

Ekorrar bor oftast i runda bon som de själva bygger av grenar eller i ihåliga träd. I USA och i England sätter man upp ekorrholkar på liknande vis som vi i Sverige sätter upp fågelholkar, i England är det främst en åtgärd för att stärka rödekorren mot andra konkurrerande arter. Ekorrar vill gärna ha hål med en diameter på 6 cm samt 2 ingångar till holken. Ekorrholken skall fästas mellan 3 och 10 meter upp i ett träd så att katter och andra djur inte kommer åt. Så vad väntar ni på? Bygg en ekorrholk och låt ekorrarna få ett eget hus ett trivas i.

skiss01b

Du behöver:

 • Ytterpanel 21×195 ca 5 meter
 • Dosfräs eller sticksåg
 • Skruv, spik och målarfärg
 • Glasspinnar

skiss02b

Gör såhär:

 1. Kapa till panelen enligt skiss.
 2. Skruva fast sidstyckena och rumsavdelarna i bakstycket
 3. Måla ytterväggar och tak i önskad kulör.
 4. Förbered insidan med lite mossa och nötter.
 5. Skruva fast framsidan.
 6. Borra hål där ingångarna ska vara med en sticksåg eller dosfräs. Hålen ska vara 6 cm i diameter.
 7. Skruva fast balkongen samt limma fast glasspinnarna som balkongräcke.
 8. Fäst huset högt uppe i ett träd nära stammen, minst tre meter upp. Tänk på att inte skruva i trädet. Fäst huset med ett spännband som skruvas fast i husets bakre vägg, spänn sedan bandet runt trädet.

ekorrhus03b

Nu väntar vi med spänning att någon ska flytta in. David drar upp rullgardinen varje morgon och spanar efter ekorrar i holken, och minst en gång i veckan klättrar vi upp för att kontrollerar nötförråden.

 

Citronkaka med mazarinfyllning
Macka med köttfärsås