Macka med köttfärsås

15 april, 2018
Kategori:
macka

Vår köttfärsås-macka är en variant av den klassiska Patty-melt-mackan som anses härstamma från Tiny Naylor i Los Angeles, vi gör mackan med resterna av köttfärsås, på det sättet får man en macka med sjukt mycket smak och en såsig konsistens.

Två veckor i rad har mitt förslag på grönsakssoppa till lunch blivit nedröstat, och när barnens motförslag är köttfärsås-macka kan man ju inte göra annat än att sätta igång, hur har vi fått så begåvad barn?

Mackan utgår egentligen från rågbröd men det går precis lika bra med vanligt rostbröd, riktigt bra rågbröd är nämligen sjukt svårt att få tag på. Utöver brödet skall även köttfärsås, karamelliserad lök och smält gruyéreost samsas i en härlig harmoni.

Du behöver:

  • Rostbröd (eller ljust rågbröd)
  • Gruyére
  • Köttfärsås
  • Gul lök
  • Socker
  • Vatten

Gör så här:

  1. Värm på köttfärssåsen.
  2. Dela löken på hälften och skiva innan den steks i smör, efter några minuter häller man på lite vatten, en matsked socker och en tesked salt och kokar tills vätskan är borta och löken är karamelliserad.
  3. Rosta brödet på båda sidor i en stekpanna med smör, när första sidan vänds upp skall man riva på gruyéreosten så att den smälter.
  4. Montera mackan genom att lägga på köttfärsen på den ostiga sidan av brödet, lägg på ett tjockt lager och toppa med karamelliserad lök, lägg på den avslutande brödskivan och dela på diagonalen.

macka01

Utöver att mackan är gudomligt god är den riktigt bra att ha i bakfickan för de där dagarna man råkar glömma att man måste äta lunch, och att man har barn – det tar ju bara några minuter att svänga ihop.

 

 

Bygg ett eget ekorrhus
Odlingshylla - att hänga i fönstret