Odlingshylla – att hänga i fönstret

9 april, 2018
Kategori:
odlingshylla

En odlingshylla att hänga i fönstret ger sol till vårens alla plantor. Med flera hyllplan får många plantor solljus på samma gång. Hyllorna hänger i rejäla lädersnören med träkulor som dekoration.

odlingshylla

Nu kommer våren med stormsteg. Planerna för trädgård och odlingsland är i full gång och därmed börjar även fönsterbrädorna här hemma ta slut, fyllda av sådder och planteringar. Man vill ju gärna att alla plantor ska stå i det soligaste fönstret också. Nemas problemas, om man fyller fönstret på höjden. Vi byggde den här odlingshyllan som kan hänga i fönstret. Tre plan i gassande sol. Enkel att snickra ihop själv, allt som behövs är hyllplan, lädersnöre, skruv, krokar till upphängning och träkulor till dekoration om man så vill.

odlingshylla
Vi brukar rita en skiss innan vi bygger. Som inspiration och för att måtten ska bli de rätta.

Odlingshylla att hänga i fönstret

Du behöver

 • Limfog
 • 2 st Lädersnören ca 3 meter långa vardera, ca 3–4 mm tjocklek.
 • Träkulor – för dekoration i valfria storlekar.
 • Krokar – för upphängning
 • Skruv – för att fästa hyllplanen i lädersnöret.

Gör såhär

 1. Kapa limfogen i önskad storlek. Gör så många hyllor som du tycker passar i just ditt fönster eller på den plats hyllan ska hänga.
 2. Måla hyllplanen i valfri kulör, eller låt vara i träets naturliga färg.
 3. Borra ett hål i varje hörn av hyllplanen, mät ut så hålen hamnar på samma ställe på alla hyllplan. Se skiss.
 4. Trä lädersnörena genom hålen. Ett lädersnöre på vardera sida. Börja ovanifrån då hyllan hängs upp där lädersnöret kröker sig. Tänk på att lädersnöret bör vara rejält tilltaget i längd då några centimeter försvinner när man knyter.
 5. Träkulorna placeras på önskade ställen varefter snöret träs igenom hålen.
 6. Hyllplanen placeras på valfri höjd, antingen genom att göra knutar på lädersnöret under varje hyllplan. Eller genom att skruva in en skruv vid lädersnöret genom hålet på hyllplanet underifrån. Använd vattenpass för att få hyllplanen i plan.
 7. Häng upp i fönstret genom att fästa två krokar i fönsterkarmen. Hyllan kan såklart hängas upp även i taket eller på annan solig plats.

odlingshylla01blogg

odlingshylla02knutb
Snören i läder och träkulor som dekoration.
Macka med köttfärsås
Fröknäcke - det godaste!