Ingefärskola med havssalt
Gröt, skinka och prinskorv i all ära men vad vore väl julen utan julgodis? Vi har startat godisfabriken här hemma med en laddning ingefärskola med havssalt. Smakar sött, salt, lite starkt och väldigt mycket jul.
Första godisladdningen gick i det stora hela fint, en gudomlig ingefärskola och en lakritsfudge som gick direkt i sopporna, fudge har vi aldrig lyckats med men tack och lov finns det massa att köpa på Ica.
Så vi väljer att fokusera på ingefärskolan. Ljuvligt god toppad med flingsalt.
Ingefärskola med havssalt
Du behöver:
- 3 dl grädde
- 3 dl socker
- 1 dl sirap
- 1 msk smör
- 2 msk riven färsk ingefära
- stektermometer
- bakplåtspapper
- brödform
Så här gör du:
- Blanda alla ingridienser förutom ingefäran i en tjockbottnad kastrull och koka upp.
- Stoppa ner termometern och rör om lite då och då.
- När kolasmeten är över 110 grader är det dags att blanda i ingefäran.
- När kolasmeten är 123 grader är det dags att hälla upp smeten på bakplåtspapper. Vi brukar vika pappret så att det passar i en fyrkantig brödform (10×25 cm) för att få lite tjockare kolor.
- Strö på flingsalt och låt svalna i någon timme.
- Skär upp kolan i centimetertjocka bitar.
- Klipp ut bitar av bakplåtspapper och slå in kolorna.
- Knyt eller limma fast ett band av papper eller presentsnöre för extra fina kolor.
Vi har hört att man äter med ögonen, och helt klart så smakar kolan extra bra med en snygg förpackning. Extra viktigt när man gör så stora bitar är att pappret kan sitta kvar på den biten som man ännu inte stoppat in i munnen.
Vår ingefärskola är dessvärre redan slut, men det går ju snabbt att göra en ny sats och så har vi börjat få en ganska fin snits på att göra polkagrisar. Med andra ord finns det mycket som tyder på att sista helgen innan julafton kommer att omges av en magisk doft av karamellkok här hemma.
1 kommentarer