Saffranskaka med lingon
Saffranskaka med lingon – söt, nötig och syrlig, en perfekt kaka till julfikat.
Frysen är full med skogens lingon, de flesta rårör vi men lingon är också en magiskt god ingrediens i julbaket. Vi älskar kombinationen av sött och syrligt, med knäckiga nötter på toppen blir denna kaka himmelsk god.
Saffranskaka med lingon
Du behöver:
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 g saffran
- 200 g mandelmassa
- 1 dl osaltade pistagenötter
- 1 1/2 dl frysta lingon
- 75 kallt smör
- 2 msk pärlsocker
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader, smöra och bröa en form med löstagbar kant.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda mjöl, bakpulver och saffran. Grovriv mandelmassan och vänd ned i mjölblandningen.
- Vispa ned mjölblandningen i äggsmeten. Bred ut smeten i formen.
- Tryck ned lingonen lite i smeten. Hyvla över smör. Grovhacka pistagenötterna och strö dem över kakan. Strö över pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 min. Prova med en sticka så kakan är klar, den ska inte vara kladdig.
När gästerna kommer hem till oss på julafton börjar vi traditionsenligt med julfika. Glögg, pepparkakor, saffransbullar och kaffe. Vi samlas runt vårt köksbord och den tända brasan. Det pratas, fnissas och pustas ut. Förväntansfulla barn kikar fram under duken när klappar läggs under granen. Nu får julstöket och förberedelserna börja tycker vi, vi börjar med ljusslingor och bak med saffran. En annan favorit vi bakar varje år är de klassiska saffransbullarna, även de med mandelmassa. Recept på saffransbullar. Lycka till med julens bak allihopa, nu lackar det mot jul.
0 kommentarer