Bina är invintrade

6 november, 2018
Kategori:

Nu har våra bin gått i vinterklot och kommer stanna i sin kupa fram till i vår. Bina är invintrade, både med mat i form av sockerlösning och thymolbehandling mot varroa. Ett tydligt tecken på att bina själva tycker att det är höst är att de börjar kasta ut drönarna, som nybliven biodlar blir man förstås skräckslagen när det ligger döda drönare invid flustret. Men allt är tydligen som det ska vara. Mycket nytt får man lära sig unders sitt första år med bin.

bina har städat ut drönarna

För att bisamhället inte ska dö under vintern är det viktigt att det är så starkt som möjligt, ett av de större hoten är varroakvalster, en parasit som om den inte behandlas tar död på hela bisamhället. Vi behandlar med Thymol, ett enkelt och enligt många odlare ett effektivt sätt att få bort kvalstrena. Till skillnad från oxalsyra, som är en annan populär behandlingsmetod, behövs inga verktyg för att behandla med thymol, preparatet köps i kristallform som smälts och sugs upp i vettexduk. Vi köpte färdigbehandlade vettexdukar från vår biodlarförening. Behandlingen skall pågå i tre veckor under hösten med en uppföljande behandling i vår.

bina är invintrade
Wetexduk doppad i thymol.

Thymolbehandlingen ska ske i samband med att man vinterfodrar, detta för att thymol kan ge honungen en bismak så man måste ha gjort slutskattningen. Den torra sommaren gjorde att sensommarblommorna blev få och binas vinterlager med mat litet, så vi körde på en hink med Bifor sockerlösning.

Bina är invintrade nu och kommer just inte att synas till innan våren. Vi har en del bivax som vi skall göra egen salva av och så har vi fått ritningar för att bygga en egen kupa, så lite bisysslor kommer det ändå att bli under vintern. Men visst längtar man ändå till våren och att bina åter flyger ut för att samla honung, då ska vi göra en avläggare så att vi får en kupa till, eller kanske två, oj vad mycket honung vi kommer att få.

Servettring av läder - duka vackert i vinter
Bananbröd - ljuvligt gott och saftigt