Färga ägg naturligt

29 mars, 2018
Kategori:
Måla ägg

Färga ägg, det ska man tydligen göra i år. Med naturliga råvaror. Internet fullständigt exploderar av ägg i olika kulörer, färgade med allt från kaffesump till gamla avokadoskal. Barnens vanliga tuschpennor duger inte lägre här inte. Nej nej vänta lite, pappa ska bara koka lite olika sorters lag först. Rotar i frysen och hittar gamla lingon utspridda i frosten. Blåbär ganska fräscha ändå. En skrynklig rödbeta simmar längst ner i grönsakslådan. Och så lite gurkmeja har vi förstås i kryddlådan, med utgångsdatum 2014 för när sjutton använder man det i mat?!

Att färga ägg gör påsken lite extra hipp alltså! Vi brukar koka många ägg och att ha framme på påskbordet, de är dessutom roliga att tävla med. Brukar ni ha äggtävling? När man knäcker ägg mot varandra, den som knäcker den andres ägg vinner! Kokta ägg alltså. En gammal grekisk påsktradition som är en given lek till påskmiddagen. Den som vinner sägs få lycka och välgång resten av året, jo man tackar.

Att färga äggen med naturliga råvaror känns bra, särskilt om man ska äta dem.Vi tog som sagt det vi hade hemma i skafferiet och frysen. Blåbär, gurkmeja, lingon och rödbeta.

Koka ingredienserna i vatten i varsin kastrull tillsammans med en skvätt ättika. Sila av lagen och låt den svalna, lägg sedan ned äggen, låt ligga i tills valfri styrka av färgen uppnåtts. Om man vill koka äggen gör man det direkt i lagen. De okokta äggen kan man om man vill göra hål i med en nål och ”blåsa ur” och sedan hänga upp i påskriset.

färga ägg
Gurkmeja ger en intensiv gul färg.

Äggen blev ganska fina ändå. Men barnen ska nog få måla några med tuschpennor också för att hålla på traditionerna. Glad påsk till er alla kära läsare! Hoppas ni får några rofyllda och goda påskdagar.

Smoothiebowl - så preppar du
Pappersägg - sötaste påskpysslet