Måla ett skåp

9 mars, 2020
Kategori:
måla ett skåp

Måla ett skåp, att köpa begagnat är nästan alltid billigare än att köpa nytt. Begagnade möbler är både prisvärda och välbyggda. Att måla om ett skåp är ganska kul, hyfsat billigt och kan bli ett minne för livet. Att ta tillvara gamla möbler och vårda dem ömt känns både fint för miljö och själ, återbruk bidrar både till en mer hållbar värld och en stabil hushållskassa.

Vi hittade ett skåp på Andra Varvet i Högdalen, en butik som drivs som en Folketshusrörelse för långtidsarbetslösa och som säljer nästan allt. Det blev kärlek vid första ögonkastet mellan skåpet och oss.

Efter ett totalt misslyckande med att pruta ned priset kapitulerar vi och lastar vi in fyndet i bilen och kör mot hemmet. En kort avstickare till byggvaruhuset för att inhandla färg och verktyg. Vi har fuskat med underarbete någon gång tidigare när vi målat om möbler. Det är inget kul när färgen spricker och flagnar. Så den här gången körde vi allt: målartvätt, sandpapper och grundfärg. Sen var det dags att välja kulör. En sjukt kompetent expedit fick oss att välja en halvblank (40 glans) färg i kulören mossa.

Måla ett skåp

Du behöver:

 • Målartvätt, vi använde sprayflaska
 • Scotts-brite
 • Sandpapper
 • Disktrasa
 • Grundfärg
 • Färg i valfri kulör

Gör såhär:

 1. Tvätta av det som som ska målas på skåpet genom att spruta på ett lager målartvätt och gnid in det med scottsbriten. Gnid i åttor och cirklar, tänk att du är Daniel-san i Karatekid.
 2. Torka av målartvätten innan den hunnit torka med en lätt fuktad trasa.
 3. Lossa all färg som sitter löst med rakblad eller kniv.
 4. Sandpappra alla ytor med ett fint sandpapper.
 5. Damsug och torka av allt damm.
 6. Maskera det som inte ska få färg på sig.
 7. Grundmåla.
 8. När grundfärgen har torkat kan man behöva slipa av den lite lätt, eller så hoppar man över det och kör direkt på kulörfärgen.
 9. Måla kulörfärg, ganska mycket färg men det får så klart inte rinna. Det är bara yttersta toppen på penseln som man får doppa i burken. Penseldragen ska vara långa och i samma riktning som träets fibrer.
 10. Måla ett andra lager när det första är torrt, kontrollera på burken när den är övermålningsbar. Vänta inte för länge med att ta bort maskeringstejpen för då fastnar den i färgen.

 

måla ett skåp

Det är något tillfredställande med att måla om. Att det blir så stor skillnad och att det känns både nytt och gammalt på en och samma gång.

måla ett skåp

Hörnskåp är magiska, de är liksom stora utan att ta någon plats i rummet. Dessutom rymmer de nästan hur mycket som helst.

Vi tycker inte att man behöver sandpappra ned den gamla färgen så att ytan blir jämn utan mer så att den blir lite ruggad så att färgen fäster. Det är ju snyggt att man ser att det är ommålat.

Okej, visst känns det lite vuxenpoäng med ett vitrinskåp som har en servett och ljuslåda. Eller ska vi vara ärliga så är det ju nästan mormorspoäng. Hur som helst så känner vi att det är väldigt sköna poäng.

Swedish torch eller luffarspis
Pizzadeg - den perfekta degen