Swedish torch eller luffarspis

15 mars, 2020
Kategori:
Swedish torch

Vi byggde en Swedish torch i helgen, snygg luffarspis sa en farfar när han gick förbi. När vi ändå hade lågan igång så ville vi prova att göra riktigt kokkaffe.

Man har alltid hört att kokkaffe ska vara det godaste kaffet som går att frambringa norr om Milano, eller om det är norr om Gävle. Och att kokkaffe ska göras över öppen eld har vi förstått är att föredra. Men för att kunna göra kokkaffe behöver man ju en hederlig kaffehurra. Vi har letat efter kokkaffepanna på samtliga loppisar och antikaffärer som vi besökt men alla som vi har hittat har bakelithandtag, och då går de ju inte att ha över öppen eld. Det slutade med ett besök på Alewalds och en fabriksny panna av märket Hällmark. Den förtjusande expediten förklarade med tydlig norrlandsaccent att Lemmelkaffe eller Gevalia var de bästa kaffesorterna. Man kan ju ana att det grundar sig på lokalpatriotism, men varför chansa.

Swedish torch – gör din egen

Swedish torch låter ballare än luffarspis, men grunden är en klabb som man sågar några djupa snitt i. Snittens djup bör vara 10-15 cm lite beroende på hur lätt träet brinner. Man ska såklart inte ta en stubbe som sitter fast i marken med sina rötter, då kan ju hela skogen brinna ner. Det är alltså en huggen kubbe vi pratar om.

Swedish torch

Vi använder en stubbe från ett träd som fälldes i fjol och legat ute sedan dess, torr utan att för den sakens skull brinna som fnöske. Stubben har en diameter på 35 cm och en höjd på 60 cm.

Swedish torch

För att fjutta eld får man trycka ned lite torrt granris och små pinnar. Viss matning med kaffeved kan behövas lite då och då under tiden man eldar om man inte har en supertorr stubbe.

Swedish torch

När elden tagit sig är det dags att sätta igång med kaffet. Vattnet ska koka upp innan man häller ned kaffepulvret i pannan. Ett kaffemått per kopp plus en för kannan, det är sen gammalt. En längre guide i hur man gör kokaffe finns Här.

Tänk på att kaffekanna blir varm, väldigt varm. Så använd lämplig pinne för att lyfta på lock och kanna.

Koka kaffe på stubbe

När kaffet sprutar ut genom pipen lyfter man av pannan, detta repeteras tre gånger. Efter det ska pannan vila några minuter så att all sump sjunker ned till botten.

Gott blir det, och mysigt. Men framförallt så känner man sig lite som McGyver när man helt utan moderniteter och teknisk apparatur kan leverera en kopp kaffe av typ en stock.

Pizza Bianco
Måla ett skåp