Bygg en egen julgran

8 december, 2018
Kategori:

Bygg en egen julgran till jul. Vi älskar dessa små granar som ser ut att vara hittade i en sagobok. De tar inte så lång tid att bygga och kräver inte så mycket verktyg. Har man en pinne, lite granris och ståltråd är det bara att sätta igång.

Vårt granris tog vi från skogen i Trosa, det skulle eldas efter gallring i skogen. In med riset i bilen för att utföra byggandet av gran hemma i stan, betydligt enklare att få plats med granris i bilen än en hel gran. Granris håller sig förvånansvärt fräscht när man förvara det utomhus, värre när man tar in det – så dessa granar är perfekta för utomhusbruk.

Bygg en egen julgran

Bygg en egen julgran

Du behöver:

  • Granris
  • Pinne ca 150 cm lång
  • Vedkubbe ca 40 cm i diameter
  • Ståltråd
  • Yxa, borr, sekatör och tång.

Gör såhär:

1 . Klyv kubben på hälften, finjustera med yxa så att kubben ligger stadigt.

2. Borra hål i mitten av kubben, så stort hål som möjligt men inte större än pinnens tjocklek.

3. Yxa till änden på pinnen så att den går att trycka ner i hålet i kubben och står stadigt.

4. Börja klä granen nedifrån med en gren i taget, fäst med ståltråd. Börja med lite längre grenar för att i toppen avsluta med småkvistar.

5. När hela pinnen är klädd är det dags för finjustering av granen. Korrigera grenarna och putsa med sekatören så granen blir precis som du vill ha den.

6. Dekorera granen om du så önskar. Kulor, stjärnor eller en ljusslinga som lyser är fint när mörkret faller. Eller behåll helt naturlig för en riktigt härlig skogskänsla.

Få saker är så starkt förknippade med julen som granen. Utan julgran blir det helt enkelt ingen julstämning. Hur en julgran ska se ut finns det många olika uppfattningar om, stor och tät eller liten och gles. Här har du möjligheten att själv bestämma – längd, bredd och täthet. Viktigast av allt kanske är doften av skog och stämningen som infinner sig i granens närhet.

 

Saffransmunkar med mandelfyllning
Enkel krans till jul