Snickra din egen julbock

13 december, 2018
Kategori:
snickra din egen julbock

Snickra din egen julbock – en söt liten julbock passar både ute och inne. Inne som sällskap bredvid granen, eller ute klädd i granris på trappen. Vår julbock blir både ryktad, utfordrad och klädd i diverse utstyrslar av barnen, alltså även en perfekt julklapp för de små.

Vi brukar ha en bock i granris som står ute på furstekvisten och hälsar besökare välkomna. När stommen till vår bock tillslut valde att bege sig till de sälla jaktmarkerna blev det till att snickra en ny. Man vill ju bara ha bocken framme på vintern men vill samtidigt inte att källarförrådet skall svämma över under lagringstiden resten av året. Vi gjorde därför en ihopfällbar modell i plywood. Plywood är kul att jobba med, relativt billigt och lätt att såga i med en sticksåg. Om man är lite lurig med konstruktionen blir det hur stadigt som helst. Dessutom hade vi en gammal skiva som stod på lut utanför huset.

Vi började med att rita en skiss, när formen landat var det bara att rita direkt på plywooden och ta fram sticksågen.

snickra din egen julbock

Bitarna sågas ut och slipas, jacken i delarna är 20 mm vilket motsvara plywooden plus 2 mm. Grundmålning och ett lager fjädergrå, vi kanske inte har landat i kulören men snart skall den kläs i granrispäls så det får duga för den här säsongen. Bitarna passar som ett tyskt kvalitetspussel och de tre tvådimensionella bitarna blir efter att de sätts ihop till en tredimensionell bock.

 

 

 

 

Vedförvaring - snickra en fin vedhylla
Saffransmunkar med mandelfyllning