Vedförvaring – snickra en fin vedhylla

13 januari, 2019
Kategori:
vedförvaring

Vedförvaring kan man aldrig få för mycket av. Vi snickrade en vedhylla förra vintern efter att ha tröttnat på att hela tiden fylla på de små vedkorgarna som vi hade. Utöver det rent praktiska med att alltid ha en stor mängd ved i nära anslutning till kakelugnen så bildar vedklabbarnas ändträ en vacker tavla och hyllans ovansida blir en praktisk hylla där vi brukar ha växter och ljus. En perfekt och lagom stor vedhylla rymmer ungefär fyra säckar ved och har måtten 50×90 centimeter med djupet 30 centimeter, detta förutsätter att man har ved av standardstorlek.

vedlåda

Vedförvaring

Du behöver:

 • Limfog 18×300 mm
 • Plywood 4 mm
 • Rundstav 33 mm
 • Skruv
 • Dyckertspik
 • Vinkeljärn
 • Målarfärg

Gör såhär:

 1. Kapa limfogen enligt skiss eller enligt önskade mått. Ett djup på 30 centimeter passar en vedklabbe med standardmått.
 2. Skruva ihop ramen och kapa till bakstycket av plywooden så att den passar baksidan. Vill man få en extra snygg baksida jackar man ur limfogen i bakkant så plywooden passar in exakt, då får man en snyggare kant mot väggen, se skiss.
 3. Spika fast bakstycket med dyckert.
 4. Måla lådan i önska kulör.

Två bitar av varje bildar vedhyllans sidor.
Så här jackar du ur baksidan av vedhyllan.

 

Ben

 1. Kapa till två bitar av rundstaven till önskad längd och måla dem.
 2. För en lyxigare känsla – maska av och lacka den nedre delen av benen med en metallicfärg.
 3. Montera benen i framkant av lådan med hjälp av en skruv inifrån lådan.
 4. Skruva fast hyllan i väggen med hjälp av vinkeljärn. Tänk på att hyllan blir tung när den fylls med ved så det är viktigt att fästa med rätt skruv för just din vägg.

vedförvaring

Väderprognosen visar minusgrader och snö kommande dagar, härligt tycker vi! Vi har fyllt på vedhyllan och eldat igång kakelugnen. Grilla marshmallows i vardagsrummet står på dagens agenda.

 

Äntligen ljusare tider - belysning över köksbordet
Snickra din egen julbock