Flädersaft

1 juli, 2017
Kategori:

Äntligen blommar flädern! Vi har gjort vårt första kok med saft, ljuvligt gott. Vår favorit är att blanda saften med bubbelvatten, en riktig törstsläckare.

flader02
Hemmagjorda etiketter och drickaback.

Vad vi älskar med flädersaft är att den är så enkel att göra, den sköter sig själv i några dagar, sen är det bara att tappa upp på flaskor. Och det roliga tar ju inte slut där. Etiketter har knåpats ihop och en fin drickaback att förvara dem i har vi snickrat. Snyggt som förvaring i köket eller varför inte som gå-bort-present, otroligt uppskattat! Nedan hittar du recept på saft och etikett för utskrift. Beskrivning på hur du gör din egen drickaback kommer inom kort. Gott folk, saft och syltsäsongen är nu officiellt invigd!

Recept 5 liter saft
50 blomklasar fläderblommor
4 ekologiska citroner
90 g citronsyra
3 kg socker
4 l vatten.

Gör såhär

  1. Skär citronerna i skivor.
  2. Lägg blomklasar, citronskivor och citronsyra om vartannat i en stor bunke eller kastrull.
  3. Koka upp vattnet och häll i socker så att det löses.
  4. Häll det kokande sockervattnet över blommorna och citron. Låt svalna.
  5. Låt stå i kylskåp 3 dygn.
  6. Sila saften, gärna genom en handduk för att slippa små bladlöss.
  7. Häll upp på flaskor.

 

Saften bör förvaras kallt i kylskåp eller frysas. Om man vill ha en saft med längre hållbarhetstid bör man pastörisera saften och sedan hälla upp den på flaskor. Då håller den sig länge i skafferiet.

flader03

Vi ska nog göra en till sats i kväll och experimentera med några nya smaker och ingredienser, återkommer med resultatet av det.

Egna etiketter är ju bland det roligaste man kan göra, både till saft, öl och sylt. Här kommer vår flädersaftetikett att skriva ut. Högerklicka och spara ned på skrivbordet och skriv ut. Klistra fast på flaskorna gör du enkelt genom att doppa etiketten i mjölk och sedan trycka fast. Vi lägger ut en utan text också, så kan du själv skriva på vad just din saft eller sylt heter.

fladersaft01

fladersaft01utantext

Hoppas ni får en härlig helg!

 

Grilla ribs on fourth of july
Etiketter till ölen