Godaste smörgåstårtan till sommarens alla fester
Godaste smörgåstårtan till sommarens alla fester. Enkel, fräsch och välsmakande. Räcker till många och är perfekt även till vickningen.
Vårens fester och kalas har avlöst varandra och nu är det inte ens en vecka kvar till midsommar. Vi satsar oftast på säkra kort och kör den här smörgåstårtan vars recept har gått i arv i generationer. Med enkla smaker av lax, äpple och pepparrot kommer ni garanterat göra succé med den här, den godaste smörgåstårtan.
Smörgåstårtan blir godast om man förbereder den dagen innan, låt den vila i kylskåpet under natten och garnera precis innan servering.
Godaste smörgåstårtan
Till ca 10-12 personer.
Du behöver:
12 st landgångsbröd (finns ofta i frysdisken i affären)
Fyllning
- Inkokt lax – se ingredienser och recept nedan.
- 2 gröna äpplen
- 1 kruka dill
- 4 dl vispgrädde
- 4 dl majonäs
- 4 msk tomatpuré
- 2 msk riven pepparrot
- Salt och vitpeppar
Inkokt lax
- 600 g färsk lax
- 1 l vatten
- 2 msk rödvinsvinäger
- 3 tsk salt
- 1 tsk dillfrö
- 1 st rödlök
- 1 st morot
Garnering
- 1 tub majonäs
- En påse frysta räkor
- 1 gurka, tärnad
- Citron
- Dillkvistar
Gör såhär:
Inkokt lax
- Skiva morot och lök.
- Blanda alla ingredienserna till lagen och koka upp.
- Skär laxen i mindre bitar, ca 3×3 cm.
- Lägg ned laxen i den kokande lagen och dra av kastrullen från värmen när den kokat upp, låt laxen ligga i lagen tills den har svalnat.
Fyllning
- Skala och kärna ur äpplena, tärna i fina små bitar.
- Klipp dillen ganska fint.
- Vispa grädde till gräddfilskonsistens.
- Blanda grädden med majonäs, tomatpuré och riven pepparrot. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Finfördela den inkokta laxen och blanda med äpple, dill och majonässåsen.
Montera smörgåstårtan
- Skär av kanterna från landgångsbröden.
- Lägg fyra landgångsbröd bredvid varandra på en bricka och smöra dem lätt.
- Bred på ett lager av laxfyllningen.
- Lägg på ytterligare ett lager av landgångsbröd.
- Bred på ett till lager med laxfyllning.
- Och slutligen ett lager med landgångsbröd.
– Såhär långt går det bra att förbereda dagen innan, plasta in och förvara i kylskåp.
Garnering
- Skala de tinade räkorna.
- Skala och skär gurkan i fina små tärningar.
- Gör ett rutmönster på tårtan med majonästuben, 12 rutor.
- Fyll varje ruta med tärnad gurka, nyskalade räkor och en dillkvist.
- Lägg några citronskivor ovanpå som dekoration.
Receptet har sitt ursprung från är ett gammalt tidningsurklipp som mormor sparat från någon gammal veckotidning med okänt årtal. Receptet vann den landsomfattande tävlingen för Sveriges godaste smörgåstårta. Någon som vet vad vinnaren Inga Andersson i Hittarp gör idag? Vore så fint att få skicka en hälsning och tacka för det bästa smörgåstårte-receptet genom tiderna.Vår familj har bakat denna smörgåstårta oändligt många gånger, alltid lika god och uppskattad. Vi har modifierat receptet något för att passa dagens butiksutbud men i övrigt är det samma recept som förr.
0 kommentarer