Hemmagjord äppelmust
Vår trädgård svämmar inte direkt över av äpplen i år, men ett av träden har helt okej med frukt så det ska nog bli både must, cider och mos. Vi har mustat några gånger tidigare men då har vi lämnat in frukten på ett lokalt musteri, väldigt smidigt men inte alls lika ballt som att göra sin egen. I år har vi därför slagit på stort och införskaffat både en fruktkross och en fruktpress.
I helgen har vi äntligen gjort första mustningen tillsammans med våra grannar. Våra äpplen behöver mogna några veckor till men tre Ica-kassar från grannarnas äppelträd gav en första leverans på åtta liter efter tre timmars arbete, inklusive plockning och tvättning.
Äpplena klyftas på fyra och läggs ned i fruktkrossen. Veven till fruktkrossen fungerade fint men en påkopplad slagborr fungerade ännu bättre.
De krossade äpplena läggs sedan ned i en nätpåse i fruktpressen. Sen är det bara att pressa!
Det porlar ljuvligt när äppelmusten pressas och rinner ner i hinken. Och ja den blev gudomligt god. Så sugna på att göra en egen fransk cider nu!
Glad måndag på er! Hoppas ni får en fin vecka.
0 kommentarer