Kanderade äpplen
Kanderade äpplen är precis lika fantastiskt goda som de är vackra. Är man lite rask med att doppa äpplena i det smälta sockret och lika försiktig som en biblotikarie med den tokvarma karamellen kommer allt gå fint. För oss är kanderade äpplen en fin tradition och en av julaftonens höjdpunkter när alla samlas runt spisen för att bevittna den magiska processen när äpplena kanderas.
Andra advent är avklarad med bravur, säsongens första skinkmacka med ett hysteriskt lager skånsk govkornig senap ovanpå är precis så där magiskt god som vi minns den och ölet passade väldigt bra till. Julsnappsen är också kryddad, en enkel akvavit kryddad med Kummin, senapsfrö och dill, står på drag i skafferiet redo innan Lucia kommer på besök och kommer såklart räcka ända fram till julafton. Julafton har ett antal omistliga traditioner, strumpa med paket på morgonen, risgrynsgröt och skinkmacka till lunch, julbord till middag och så kommer Tomten alltid på kvällskvisten och däremellan den obligatoriska äppelkanderingen.
Vi kör alltid med små svenska äpplen och oftast med Ingrid-Marie. Äpplena prepareras någon stund innan själva kanderingen genom att tvättas, torkas och få en pinne instucken i kärnhuset.
Val av pinne kan naturligtvis ge upphov till frågor och funderingar. Vi brukar köra svarvade blompinnar från Weibulls, känns semiproffesionellt och så går det mycket snabbare att bara såga upp i lagom längd istället för att springa ut med kniven i trädgården.
Kanderade äpplen
För själva kanderingen behövs:
- 6 dl socker
- 1,5 dl vatten
- 2 msk glukossirap
- 1 tsk röd karamellfärg
- Riven kokos
- Tjockbottnad kastrul
- Stektermometer
- Äpplen
- Träpinnar
Gör så här:
- Blanda socker, vatten, och glukossirap i en tjockbottnad kastrull.
- Observera att det blir mycket varmt, var försiktig med både små och stora fingrar.
- Koka upp under omrörning tills termometern visar 120 grader.
- Tillsätt karamellfärg.
- Ta fram ett fat och fyll med kokos.
- Fortsätt röra och när termometern visar 140 grader är det dag att sänka temperaturen.
- Låt temperaturen gå upp till 150 grader, nu är det dags att börja doppa äpplena.
- Äpplena ska kanderas under så kort tid som möjligt, annars blir det för varmt och äpplet blir brunt i köttet. Tryck ned äpplet i grytan samtidigt som man snurra äpplet med ena handen och öser det med en sked med den andra.
- Doppa äpplet i kokosen och ställ det sedan på en skärbräda för att svalna.
Som stora smällkyssar på skaft, med smak av äpple, karamell och kokos, nästan så gott att vi man kan göra det på Lucia också, men det gör inte vi, vi håller oss till julafton!
0 kommentarer