Pepparkakshus – bygg en egen by

2 december, 2019
Kategori:

Det lackar mot jul, vi firar med att tända första ljuset, baka saffransbullar och pepparkakshus. Men varför bygga ett litet ensamt hus när man kan bygga en hel by.

Nästa helg satsar vi på att börja julstöka på riktigt, knäck ska kokas, snaps ska kryddas och pepparkakorna ska glaseras. Vi tänker bjuda över lite vänner till julstöket så därför har vi varit hemma och preppat i helgen som varit, städat, plockat och förberett några pepparkakor som ska spritsas. Klart vi ska få till pepparkakshus också, eller egentligen bygger vi en liten by.

pepparkakshus

Vi byggde vår by genom att baka pepparkakshuset som klassiska teaterkulisser i 5 olika bitar. Två större delar till framsidan, en husgavel att sätta ihop de stora bitarna med och sen två bitar till sidorna. Degen ska kavlas så där lite lagom tjock och sen gräddas brun så att den inte mjuknar när den står upp. För att limma ihop delarna till en kulis är det bäst att använda smält socker, vi brukar köra 1 dl socker i en stekpanna på medelvärme tills det smält. Bitarna doppas i det smälta sockret och trycks ihop, stelnar fort och sitter som berget. Men en varning är på plats: smält socker är sjukt varmt, får man det på kroppen får man brännskador, så håll fingrarna i styr.

Sen är det bara att blanda till kristyren. Vi tycker att det känns juligt med vit kristyr, blir så snyggt tillsammans med den bruna pepparkakan.

pepparkakshus

Så nu är det bara det sista fixet kvar, glöggen är inhandlad, mandlarna är skållade och bullarna är bakade, återstår att köpa lite skinka, knäckebröd och att koka gröt, vi började göra risgrynsgröt med det här receptet förra året, så enkelt – bränner aldrig och är framför allt så sjukt god. Tomtegröt är lika god till frukost, lunch och middag.

Kanderade äpplen
Öletiketter och dryckespremiär av vår Wet hop IPA