Risgrynsgröt i ugn

14 december, 2018
Kategori:
skogtillbord-risgrynsgröt-ugn-dec18

De orden! ”Mamma, det här är det godaste jag ätit.” En kommentar som slår allt. Och vad fick hon? Risgrynsgröt. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara. Risgrynsgröt i ugn, julens enklaste och ja, kanske alltså dessutom det allra godaste. Välkommen in i köket!

Som jag har svurit. Mitt i julstöket och allt, men när gröten bränner i botten på kastrullen igen och igen är ett jäklar helt på sin plats. Men nu mina vänner är den tiden förbi. Efter ett litet mellanspel med färdigkokt gröt i kylda plastkorvar har jag fått ett recept som är allt en grötkokare behöver. Den blir grymt bra!

skogtillbord-risgrynsgröt-ugn-dec18
Risgrynsgröt i ugn. Alla är överens, den godaste de ätit. Mild, krämig och garanterat brännfri. Ni måste prova!

Jag hade kunnat låtsas att det var min magnifika idé, men nej det här är ett vandringsrecept som jag inte känner ursprunget till. Jag fick det rabblat för mig på ett glöggmingel av någon som i sin tur fått det av sin mamma, som inte har en aning varifrån det kommer.

Stort tack till den kreativa receptmakaren vem du än är! Och såhär gör du den mjukaste, krämigaste och garanterat obrända tomtegröten.

Risgrynsgröt i ugn

  • 3 dl grötris
  • 6 dl vatten
  • 8 dl mjölk
  • 1 hel kanelstång
  • ½ dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 dl grädde
  • 1 rejäl klick smör

Till servering

  • mjölk
  • ljus sirap eller socker
  • kanel

Gör såhär

  1. Värm upp ugnen till 100 grader. Plocka fram en gryta som klarar att stå i ugnen. Ställ den först ovanpå spisen, häll i ris och vatten. Koka upp och låt småbubbla.
  2. I en annan kastrull kokar du upp mjölk, kanel, socker och salt. När riset kokat 10 minuter rör du i mjölkblandningen, lägger locket på grytan och ställer den i ugnen.
  3. Räkna med att det tar ungefär två timmar innan vätskan varsamt kokat in och gröten börjar få fin konsistens. Jag tog ut grytan ett par gånger under tiden och rörde ett varv, men jag tror inte det behövs.
  4. Vispa grädden. Ta ut gröten och rör i en generös smörklick. Avsluta med att röra i grädden. Servera med kall mjölk, sirap eller socker och kanel.

 

Det här grötkoket räcker ungefär till sex personer. Blir det gröt över så kan den kylas och värmas igen. Dessutom kommer jag redan i morgon att presentera en av julens paradrätter som görs på grötrester. Allt gott! Hälsar Kat : )

Saffransgröt - 100 procent julkänsla
"Nyttigt julgodis" - uppsamlingsheat