Ugnsrostad potatis till storhelgerna

18 december, 2023
skogtillbord- potatis-jul- nyår- dec23

Ugnsrostad potatis – Gyllne med krispig yta. Vacker och doftande. Vardagligt trygg eller festligt julfixad. Välkommen in i köket!

Bara vanlig kokt passar väl julbordet allra bäst? Jo jag vet, sillen trivs med den kokta precis som skinkan och köttbullarna, men jul och nyår rymmer mer potatis än den på julbordet. Eller hur!?

Så många dagar att kalasa och så mycket god mat. Vår vardagsknöl tar elegant på sig uppgiften att höja ribban ytterligare.

Först två favoriter i repris. De passar de flesta av storhelgernas uppdukade bord. Vackra och med allt man kan önska av en potatis.

Nummer ett är tusenbladspotatisen. Som en utveckling av klassikern Hasselbackare med lövtunt skivad potatis. Ett litet konstverk på bordet. Recept finns i länken här.

Nummer två är den kraschade varianten med julsmaker. Samma sak här, snygg som attan, gyllne och en perfekt blandning av rostat knaprig och vänlig mjuk. Kika på recept i inlägget här.

skogtillbord- potatis-jul- nyår- dec23
Favoriter i repris. Jamen kolla på tusenbladspotatisen! Så vacker. Så god! Och den kraschade! Båda har en given plats på jul- och nyårsborden.
skogtillbord- potatis-jul- nyår- dec23
Ugnsrostad potatis som britterna älskar den. Och vem gör inte det?! Fröjd för alla sinnen. Smaken, skönheten och skärp hörseln när ni tar en tugga. Det fraset!

Till dessa två kommer en nykomling. Från Storbritannien varianten som serveras till den engelska söndagssteken. Snabbkokt, skakad och ugnsrostad. Just nu på familjens topplista.

Engelsk ugnsrostad potatis

4 personer

900 g potatis, fast sort

olja

salt

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka upp en rejäl kastrull med saltat vatten. Skala potatisen och dela den i bitar.
  3. När vattnet kokar läggs potatisen i och får koka 7 minuter. Under tiden smälter du en klick smör i en skvätt olja.
  4. Häll av potatisen i durkslag och låt den ånga en liten stund. Lägg tillbaka i kastrullen och skaka den rejält så att ytan på den förkokta potatisen krossas.
  5. Häll upp i en form och rippla olja jämnt över. Lite salt på det och så är det dags för ugnen.
  6. Ta ut när potatisen är mjuk rakt igenom med en gyllenbrun, knaprig yta.

Märkligt gott med så små medel. Bara potatis liksom och ändå mycket speciell. Allt gott! Hälsar Kat : )

Tolv vegetariska julbordstips
Brända mandlar - Juliga dofter