Brända mandlar – Juliga dofter

15 december, 2023
Kategori:
skogtillbord-mandlar-brända-dec23

Brända mandlar – Genom gator, torg och gränder i den lilla staden snirklar sig en doft julmarknad. Det hör till. Utan den ingen jul. Och om man är bortrest just den helgen? Då blir det till att bränna egna. Välkommen in i köket!

En av julfavoriterna. Det särskilda krispiga knastret när man biter genom skorpan av socker. Egentligen löjligt enkelt att göra. Tillagningen är klar på ett par minuter och doften helt underbar.

Jag har bränt ett antal mandlar genom åren och alltid med bara två ingredienser, tills nu. Det ursprungliga receptet innehåll helt enkelt mandlar och florsocker som nu har fått sällskap av två nyheter, vaniljpulver och salt.

Det behövs verkligen inte mycket, men skillnaden är tydlig. Det blir så mycket bättre. Vanilj bidrar med en rund, värmande mildhet och saltet förstärker alla de andra. Salt i små mängder tillsammans med sött har en fantastisk förmåga att understryka och höja.

Alltihop är mycket enkelt och snabbt, men baksidan är att det här är ett recept för vuxen uppmärksamhet. Inga ungar i närheten. Hett socker är helt enkelt skitvarmt.

En sak är viktig. Namnet brända mandlar är egentligen helt missvisande. Bränt socker är inte alls gott. Det ska smälta och röras konstant, för att absolut inte brännas. Men det är inget långvarigt arbete utan brukar vara klart på ett par, tre minuter. Och såhär går det till:

Brända mandlar

200 g mandlar

2 ½ dl florsocker (150 g)

½ tsk vanlijpulver

1 stor nypa salt

  1. Börja med att rosta mandlarna ett par minuter i en torr panna. Häll på florsocker, vanilj och salt.
  2. Rör hela tiden i pannan. Mandlarna ska inte vara stilla en sekund. Håll koll på sockret som absolut inte får bli för mörkt. Dra genast av pannan om det verkar gå för fort. Fortsätt att röra.
  3. När mandlarna börjar knäppa tar jag genast av dem och häller upp på ett bakplåtspapper. Separera dem när de fortfarande är varma. Låt svalna.
  4. Det finns många recept där mandlarna vänds ytterligare i florsocker, men jag gillar mina såhär. Sötman räcker som den är och den knastriga sockerskorpan är perfekt.

Är du i fixartagen och vill kika på fler varianter av julgodis så har jag en hel samling av goda grejer som dessutom kommer med en sorts nytta. Kolla här så fattar du vad jag menar. Allt gott! Hälsar Kat : )

Ugnsrostad potatis till storhelgerna
Minipaj med svamp och annat adventsgott